Foto: Publicitātes attēls
26. februārī galerijā "Istaba" tiks atklāta gleznotājas Gitas Šmites personāl-izstāde "Pirtsmāksla", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Pirts tēma jau ilgāku laiku ir stūrakmens Gitas Šmites glezniecībā. Šoreiz izstādē līdzās gleznām stājies arī apģērbs, aksesuāri un rituāls. Izstādes atklāšanā tiks prezentēts Gitas Šmites radītais zīmols "Pirtsmāksla" ar tā pirmo kolekciju – pirts mētelīšiem. Kolekcija tapusi sadarbībā ar cepuru meistari Daci Rudzīti no Lubānas.

"Divas lietas, kuras man ļoti patīk darīt, ir gleznot un iet pirtī. Tās abas ir tuvas meditācijas procesam – sagatavošanās, koncentrēšanās, atslēgšanās no liekā un ļaušanās ilgstošam procesam," saka Gita Šmite. Aizsākoties kā vajadzība pašu ģimenē, Pirtsmāksla auga un audzēja gribu turpināt… Tā tapa arī pirts mētelīšu kolekcija, iedvesmota no Latvijas dabas – zvēriem, augiem, ļaužu tradīcijām, sajūtām. Cilvēks ir Dabas daļa un ir rada pārējām būtnēm, vai tā būtu vāvere, kaza, lapsa, briedis vai kurmis. Šī kolekcija ir prieka un mūsu lielās sākotnes izpausme. Tā ir arī vienība ar Latvijas tautasdziesmas spēku. "Pirtī eju, pirtī teku / pirtī balta mazgājos / pirtī mana Dvēselīte / ar Dieviņu runājās."

"Pirtsmāksla" ir divpadsmitā gleznotājas Gitas Šmites personālizstāde, kas galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 7. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!