Foto: Reinis Hofmanis
2018. gada 16. februārī Rīgā, Berga Bazārā, ar poļu fotogrāfa Rafala Milaha izstādi "Džentelmeņu pirmais maršs" (The First March of Gentlemen) durvis vērs jauna biedrības ISSP veidota fotogrāfijas medijam veltīta telpa, kas būs mājvieta Latvijā vienīgajai laikmetīgās fotogrāfijas izstāžu zālei – ISSP Galerijai, kā arī vieta lekcijām, diskusijām un plašai izglītības programmai, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

ISSP Galerijas programmā likts uzsvars uz fotogrāfiju kā laikmetīgās mākslas neatņemamu sastāvdaļu. Tiks izstādīti gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieku darbi, kas izmanto fotogrāfiju kā konceptuālu rīku, vienlaikus aktualizējot sabiedrībā nozīmīgas tēmas, stāsta ISSP Galerijas programmas vadītāja Iveta Gabaliņa (Vaivode).

2018. gada izstāžu programmā iekļauti tādi mākslinieki kā Aleksandrs Gronskis (Krievija), Džeisons Fulfords (ASV), Maija Anniki Savolainena (Somija) un citi. Galerija kalpos par platformu arī Latvijas fotogrāfijas autoriem, atbalstot jaunu darbu veidošanu. Līdzās izstādēm jaunajā ISSP telpā tiks veidota publiska pasākumu programma ar lekcijām un diskusijām, kā arī turpināsies ISSP Skolas piedāvātās izglītības programmas fotogrāfijā.

ISSP Galerija tiks atklāta 16. februārī ar pasaulē atzītā poļu fotogrāfa Rafala Milaha (Rafał Milach) kolāžu sēriju "Džentelmeņu pirmais maršs" (The First March of Gentlemen), kas būs apskatāma līdz 22. martam. Milaha kolāžās 1950. gadu Polijas komunistiskā realitāte savijas ar 20. gadsimta sākumā Vžesņas pilsētā notikušo bērnu dumpi. Laika nobīde šajā darbā tiek izmantota kā metafora pastāvošai sociālajai spriedzei, kas pēdējo gadu laikā kļuvusi īpaši jūtama ne tikai Polijā, bet arī daudzviet citur Eiropā un pasaulē.

Sestdien, 17. februārī, pulksten 15.00 ISSP Galerijas telpās notiks tikšanās ar Milahu. Savā prezentācijā mākslinieks pievērsīsies dažādām propagandas formām bijušā Austrumu bloka valstīs un to atspoguļojumam viņa jaunākajos darbos "Džentelmeņu pirmais maršs" un "Atteikšanās" (Refusal), par kuru viņš nominēts nozīmīgajai "Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2018".

Biedrība ISSP jau 12 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar jaunās telpas atklāšanu Berga Bazārā (Marijas iela 13 k-3), ISSP sevi piesaka kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!