Foto: Publicitātes foto
Jaunā latviešu komēdija "Kriminālās ekselences fonds" pirmajā izrādīšanas nedēļā pulcējusi vairāk nekā 10 000 skatītāju, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji. Turpinoties filmas izrādīšanai uz lielajiem ekrāniem, filmas komanda piedāvā septiņus visai huligāniskus faktus par kriminālkomēdijas tapšanas aizkulisēm, kas lielā mērā ietekmējušas skatītājiem redzamo rezultātu.

Jau ziņots, ka filma "Kriminālās ekselences fons" pirmizrādi piedzīvoja 2. februārī. Filma tapusi bez valsts atbalsta, pilnībā par privātajiem un pūļa finansēšanas kampaņā savāktiem līdzekļiem.

Kā raksta "Kriminālās ekselences fonda" komunikācijas vadītājs Sergejs Timoņins, kinodarba veidotāji ir patīkami pārsteigti par silto filmas uzņemšanu. "Vairāk nekā 100 tvītu sociālajā tīklā "Twitter", pozitīvas recenzijas no intelektuālā "Satori" un skarbā "Cehs.lv", kā arī virs 120 filmas novērtējumi "Facebook", no kuriem 117 ir piecas zvaigznes. Diskusijas iet vaļā par filmu, budžetu, attieksmi, ir radies mistisks Mr. Vintāža "Twitter" profils, bet citāti no filmas jau ir iesakņojušies tautas folklorā...," raksta Timoņins.

Kā sola filmas autori, šobrīd tiek plānotas skatītāju diskusijas un tikšanās seansos Rīgā un reģionos. Informācija par tiem tiks publicēta filmas "Facebook" profilā.

Asinis un ievārījums

Foto: Publicitātes foto

Filmā izmantoti pieci litri profesionālo butaforisko kino asiņu un 15 litri dažādu filmas atbalstītāju asiņu. Tomēr arī ar tām nav pieticis, un brīžos, kad citādi vairs nevarēja, filmas veidotāji izlīdzējušies ar biešu sulu un aveņu ievārījumu. Pēdējo īpaši ienīdis Harija Kuharjonoka lomas atveidotājs Andris Daugaviņš visu dienu bija jāatgaiņājas no mušām, turklāt, velkot bikses nost, labajai kājai sanākusi piespiedu epilācija.

Pazudušie 'Persiki'

Foto: Publicitātes foto

Filmā ir redzami daudz un dažādi unikāli rekvizīti, bet vienu no tiem bijis īpaši grūti nosargāt no garnadžu ķetnām - tā bija filmā redzamā erotisko žurnālu kaste, kura ilgi ceļoja no lokācjas uz lokāciju, līdz vienkārši izgaisa, lai vienu dienu atgrieztos nobružāta, nogurusi un cauršķirstīta no A līdz Z.

Rupjo vārdu statistika

Foto: Publicitātes foto

Vārds "b**" filmā izskan 108 reizes. Salīdzinājumam – vārds "f***" un tā atvasinājumi filmā "Pulp Fiction" ("Lubene") skan 256 reizes. Filmas veidotāji atzīst – līdz Kventinam Tarantino viņiem vēl tāls ceļš ejams, bet viņi iet vienā virzienā.

Cits filmas nosaukums

Foto: Publicitātes foto

Filmas nosaukums "Kriminālās ekselences fonds" ir saglabājies no scenārija rakstīšanas pirmsākumiem. Tapšanas laikā uzpeldējis variants "Mastermainds", tāpat kā filmas varoņa Imanta Veides rakstītajam krimiķim, taču "Kriminālās ekselences fonds" stabili noturējās līdz galam – un tieši tā filma ir pazīstama arī skatītājiem.

Leģendārā klapīte

Foto: Publicitātes foto

Filmas klapīte uzņemšanas laukumā kļuvusi teju leģendāra – uzraksts "Kriminālās ekselences fonds", kuru viens no filmas operatoriem, Kaspars Cirsis, ar sarkanu flomasteru uzrakstīja uz tās pirmajā filmēšanas dienā, saglabājās līdz pat pašām procesa beigām. Klapīte vidēji nokrita uz zemes vai izkrita no rokām katrā trešajā filmēšanas dienā. Īpaši veiksmīgās dienās tā lidoja arī biežāk divas līdz piecas reizes. Uz kopēju dienas laikā nofilmēto dubļu skaitu (~49) tas nemaz nav tik traki.

130 filmēšanas dienas

Foto: Publicitātes foto

Kā raksta filma veidotāji, ja filmai ir dāsns budžets, tad tu filmē mēnesi, varbūt divus. Ja filmai ir mazāks finansējums, tad jāiesparaucas pārdesmit dienās. "Taču, ja filmas dzīslās naudas vietā tek entuziasms apvienojumā ar mežonīgu prieku par paveikto, tad pārtraukt darbu nu nekādi negribas un tiek filmēts tik ilgi, kamēr ir sasniegts vēlamais rezultāts," raksta filmas veidotāji. Kopumā "Kriminālās ekselences fonds" nofilmēts 130 dienās.

BIkšu joki

Foto: Publicitātes foto

Filmēšanas laukumā jau ar pirmajām dienām ievazājušies "bikšu joki", kas milzu ātrumā iekarojuši savu vietu filmēšanas komandas sarunvalodā, uz palikšanu.

"Bikšu joks" savā uzbūvē ir vienkāršs – uz jebkuru līdzcilvēka tekstu tiek atbildēts ar "Biksēs tev…".

Piemērs:
Oskars: "Man izskatās, ka kadram ir minimāla horizontāla nobīde – kadrs ir nedaudz šķībs…"
Juris: "Biksēs tev ir nedaudz šķībs!"

"Bikšu joki", lai arī sākotnēji neplānoti scenārijā, neizbēgami nokļuvuši uz aktieru lūpām un līdz ar to arī filmā. Filmēšanas laikā mēģinājumi tikt vaļā no "Bikšu jokiem" bija nesekmīgi, tomēr, kā vēsta filmas veidotāji, ar vairāku hipnozes seansu palīdzību "Bikšu joki" beidzot pazuda no komandas sarunvalodas. Bet daži no tiem tomēr izslīdēja caur hipnozes veiklajām rokām un ir ielavījušies filmā uz mūžīgiem laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!