Foto: Pēteris Vīksna
Tuvojoties Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) karnevālam, kas šogad svin 80. pastāvēšanas jubileju, tiek izziņota tā programma. Šogad LMA karnevāls apvieno sevī visas mākslas jomas no mūzikas, dejas un video mākslas, līdz glezniecībai un instalācijām, radot vienotu veselumu, portālu "Delfi" informē LMA pārstāve Linda Indriksone.

Jau ziņots, ka ikgadējais Mākslas akadēmijas karnevāls, kam šogad dots nosaukums "Baltais caurums" notiks 16. februārī.

Karnevālu pulksten 19.00 muzikāli ieskandinās "Vēstnieks" un pirmie apmeklētāji saņems īpašus jubilejas atklāšanas pārsteigumus. Uzreiz pēc atklāšanas ceremonijas karnevāls kļūs par performanci trijos stāvos 12 stundu garumā.

Karnevāla laikā kopumā darbosies septiņas skatuves, kas piedāvās plašu muzikālo piedāvājumu. Paralēli darbosies kino skatuve, dejas un teātra skatuve, kā arī performanču telpa "Vagīna".

Uz galvenās – Meistara skatuves vakara gaitā, kāps "Labvēlīgais Tips", "Dzelzs vilks", kā arī "Cherry Makes Waves" no Nīderlandes, kas spēlēs jau pašā karnevāla ievadā pulksten 20.00.

"Kamera Elektronika" skatuve, kas paredzēta elektroniskās mūzikas cienītajiem, sniegs iespēju skatīt vaigā tādus izpildītājus, kā "Gas of Latvia", "91kidz" u.c. Par vakara naglu kļūs gruzīnu DJ Lasha Maruashvili, bez kura, kā raksturo festivāla rīkotāji, nav iedomājama Gruzijas elektroniskās mūzikas attīstība.

Uz skatuves "Vārda spēks" būs klausāmi un skatāmi dzejas lasījumi "Dziedzeris", līdzās reperim Edavārdi uzstāsies arī "Kontraflovs". Tomēr par kulmināciju varēs uzskatīt "Cypher" un brīvrunas sacensību uzvarētāju apbalvošanu. Vakara noslēgumā viesus izklaidēs DJ Augusts.

"JVLMA Jazz Room" piedavās "jam session" visas nakts garumā, kuru jau pulksten 19.00 ieskandinās viens no vadošajiem Latvijas ģitāristiem Artūrs Kutepovs.

"Eksperimentālajā istabā" uzstāsies "Waterflower", "Pacific K", "Wagars", kā arī daudzi citi. No mierīga indīroka un meditatīvi alternatīvās mūzikas līdz dārdošam metālam un grupas "Mother" mūzikai, kur jūtama 60. gadu beigu un 70. gadu sākuma progresīvā un psihedēliskā roka ietekme. Bet par eksperimenta līdzdalībniekiem būs aicināts kļūt ikviens apmeklētājs.

"Baltā velna" un "Biošūnas deja", kam pievienosies "Bērnurīts", būs redzami performanču telpā "Vagīna".

Uz Latvijas Mežu skatuves uzstāsies "The Coco`nuts", ansamblis "Manta", kā arī "Rīga Reggae" un grupa "7 dēli".

Tradicionāli karnevāla ietvaros darbosies "Folk istaba", kurā ar savu skanējumu priecēs tādi ansambļi, kā "Kalnejas", "Rahu the Fool", "Skandi" u.c.

Papildus koncertiem, karnevālā būs skatāms laikmetīgās dejas uzvedums "Respektīvi harizmātiski episki", būs pieejama virtuālā gleznošana, savukārt īpaši karnevālam tapušu kino programmu piedāvās Rīgas Starptautiskais filmu festivāls "2Annas" kas būs skatāma Kino telpā.

Kā informē Indriksone, no janvāra sākuma LMA pirmā stāva zālē ir atvērta karnevāla dekorāciju darbnīca, kur rosās akadēmijas studenti un brīvprātīgie, lai radītu īpaši karnevālam paredzētus lielformāta gleznojumus, zīmējumus, instalācijas un mākslas objektus, kas akadēmijas ēku pārvērtīs par vizuāli un muzikāli vienotu koptēlu un dos iespēju ceļot paralēlajos visumos. Katrs stāvs būs īpašs portāls. Ja pirmais būs ietērpts ar tehnokrātisko urbanizācijas matēriju, tad otrais stāvs būs portāls uz fizisko Visumu – no šūnām un orgāniem līdz sajūtām. Savukārt trešais stāvs būs izplatījums, kur darbosies ēteriskās, garīgās un filozofiskās paralēlās laiktelpas.

Šogad tiks piedāvāts jaunums – karnevāla dienā, 16. februārī, pulksten 12.00 un 14.00 notiks visiem pieejamas bezmaksas ekskursijas pa karnevālam sagatavoto akadēmijas ēku. Kā mudina rīkotāji, ekskursijām ir jāpiesakās laicīgi, nosūtot uz e-pastu karnevals@lma.lv savu kontaktinformāciju un vēlamo laiku.

Visa koncertu un pasākumu programma atrodama Mākslas akadēmijas karnevāla mājaslapā.

Šobrīd Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas preču veikalā "Bilze" ir pieejamas LMA studentu biļetes (10.00 eiro), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Latvijas Kultūras akadēmijas, kā arī mākslas skolu studentu, kultūras darbinieku, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu un arī studentu draugu biļetes (15 eiro), kā arī biļetes visiem citiem interesentiem (30 eiro). No 12. februāra biļešu cena visiem būs 30 eiro.

Ieeja karnevālā ir no 18 gadu vecuma – pie ieejas tiks pārbaudīti personu apliecinošie dokumenti. Katrs akadēmijas students vai absolvents, uzrādot studenta apliecību vai diplomu, var iegādāties vairākas biļetes sev un saviem draugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!