Foto: AFP/Scanpix/LETA
23. janvārī Losandželosā tika nosaukti ASV kinoakadēmijas 2018. gada "Oskara" balvas nominanti, starp kuriem viennozīmīga līdere ir Giljermo del Toro filma "Shape of Water", kas uz prestižo kinoapbalvojumu pretendē 13 kategorijās, tostarp arīdzan kā "Labākais oriģinālais skaņu celiņš".

"Oskara" balvas ceremonijas gaidās, kas šogad 24 dažādās kategorijās tiks pasniegta 4. martā, piedāvājam iepazīties ar pieciem skaņu celiņiem, kas cīnās par labākās pērnā gada kino mūzikas statusu.

Plašāk par visām šī gada "Oskara" balvas nominācijām var lasīt ASV kinoakadēmijas mājaslapā.

Aleksandrs Desplā – 'The Shape of Water'

Kopš pirmo reizi Desplā tika nominēts "Oskaram" par savu veikumu filmā "The Queen" ("Karaliene") pagājuši vairāk nekā 10 gadi. Ieskaitot šo nomināciju, franču izcelsmes komponists "Oskaram" nominēts deviņas reizes, savukārt prestižo statueti saņēmis vienu reizi 2014. gadā par darbu filmā "The Grand Budapest Hotel" ("Viesnīca "Diženā Budapešta""). Desplā šogad jau saņēma "Zelta globusa" balvu par labāko skaņu celiņu.

Džonijs Grīnvuds – 'Phantom Thread'

"Radiohead" ģitārists un taustiņnieks Džonijs Grīnvuds ar vērienīgiem solo projektiem savā karjerā nav aizrāvies, taču nu viņš ir nominēts vienam no lielākajiem izklaides nozares apbalvojumiem, turklāt tam nav nekāda saistība ar populāro britu rokgrupu. Savas karjeras laikā viņš jau ir 18 reizes nominēts "Grammy" balvai, un četras reizes to saņēmis kopā ar grupu.

Hanss Cimmers – 'Dunkirk'

Holivudā Cimmers nu ir leģenda, jo kopš astoņdesmito gadu sākuma viņš radījis skaņu celiņus vairāk nekā 150 filmām. Tiesa, neskatoties uz ražīgumu un slavu, kā arī 11 nominācijām (ieskatot šī gada), "Oskara" statuju viņš saņēmis vienu reizi 1995. gadā par "The Lion King" ("Karalis Lauva"). 2010. gadā viņš tika arī pie savas zvaigznes Holivudas Slavas alejā.

Kārters Bērvels – 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'

Bērvels šajā lauciņā nosacīti ir jaunpienācējs, jo "Oskaram" iepriekš ticis nominēts vien vienu vienīgu reizi par filmas "Carol" ("Kerola") skaņu celiņu 2015. gadā. Toreiz viņš zaudēja leģendārajam Ennio Morrikonem par skaņu celiņu Kventina Tarantino filmai "The Hateful Eight" ("Pretīgais 8nieks"). "Zelta globusos" šogad "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" saņēma četrus apbalvojumus – kā labākā dramatiskā filma, par labāko scenāriju (Mārtins Makdonahs), kategorijās "Labākā dramatiskā aktrise" un "Labākais otrā plāna aktieris".

Džons Viljamss – 'Star Wars: The Last Jedi'

Džons Viljamss ir cilvēks, ar kuru kino cienītājus nav jāiepazīstina. Šī gada "Oskara" balvas nominācija viņa kontā ir jau 51., savukārt piecas reizes statuete ir nonākusi viņa rokās par skaņu celiņiem filmās "Fiddler on the roof" ("Vijolnieks uz jumta"), "Jaws" ("Žokļi"), "Star Wars" ("Zvaigžņu kari"), "E.T. the Extra-Terrestrial" ("Citplanētietis") un "Schindler's List" ("Šindlera saraksts"). Turklāt šī ir trešā reize, kad "Oskaram" viņš ir nominēts par darbu "Zvaigžņu karu" filmās. Viņš arīdzan filmas "The Post" ("Slepenie dokumenti") skaņu celiņa autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!