Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Parīzē, kas 20. gadsimta mijā piesaistīja virkni pasaules labāko gleznotāju, atvērta mākslas galerija māksliniekiem, kuri aizbēguši no kara un nabadzības piemeklētajām dzimtajām zemēm.

35 gadus vecā Lina Aljijakli dzimusi Sīrijas kara izpostītajā pilsētā Hamā, un ir viena no neskaitāmajiem imigrantiem, kuri meklē patvērumu Francijā. Viņas mākslas darbi nu līdztekus citu 14 trimdas mākslinieku darbiem izstādīti galerijā "Palais Royal".

Aljijakli apgalvo, ka izpausmes brīvība Sīrijā ir ierobežota. Septiņus gadus ilgstošais pilsoņu karš nogalinājis simtiem tūkstošu cilvēku un licis miljoniem pamest mājas. "Tu nekad nezināji, kas var notikt. Tevi varēja arestēt, varēja nogalināt," viņa stāsta aģentūrai "Reuters".

Plaša studija Parīzes 18. apgabalā ir kļuvusi par darba vietu aptuveni 150 trimdas māksliniekiem no tādām valstīm kā Afganistāna, Kongo Demokrātiskā republika un Irāna. Aljijakli šī vieta kļuvusi par patvērumu, kur viņa uz audekla var izlikt savas emocijas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vienā no viņas izstādes darbiem redzamas sieviešu un bērnu sejas uz zila fona. Glezna reprezentē ieslodzīto un no bērniem nošķirto sieviešu ciešanas. Sieviešu, kuras ievainotas bumbu uzlidojumos, sieviešu, kuras veic bīstamos pārbraucienus pāri jūrām drošības meklējumiem, skaidro māksliniece.

Džūdita Depulē, kura vada darbnīcu, redz šos māksliniekus kā pēdējo nodaļu Parīzes mākslas vēstures stāstā, kas radīja impresionismu, jūgendstilu un kubismu, izlolojot radošos ģēnijus kā Pikaso, van Gogs, Hemingvejs un Bekets.

"Tā kā ir laiks šo tradīciju atjaunot," saka Depulē. "Māksla un Francijas kultūra var daudz mācīties no šīs sabiedrību saplūšanas, no citu kultūru ietekmes."

Arī 29 gadus gadus vecais sīriešu režisors Muhameds Hidžazi par iespēju radoši izpausties Parīzē ir sajūsmā, taču vēlas, lai viņu atpazīst ne tikai par kara atainošanu. "Mana cerība ir... pastāstīt pasaulei, ka mēs esam spējīgi radīt ne tikai tāpēc, ka mums ir karš, dumpis, konflikts vai kaujas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!