Foto: Publicitātes attēli
Šogad Žaņa Lipkes memoriāls iesāk jaunu lekciju ciklu "n <> VARA", kas būs veltīts radošas personības attiecībām ar varu. Pirmā cikla lekcija notiks 25. janvārī pulksten 19.00 un vēstīs par protesta dzeju 21. gadsimta Krievijā, portālu "Delfi" informē Lipkes memoriāla pārstāvji.

Cikla nosaukumā ietverta ideja par to, ka šīs attiecības vienmēr pastāv nevienlīdzības zīmē – vai nu vara pakļauj indivīdu, vai cilvēks, saglabājot iekšējo brīvību nepadodas tās spiedienam. Ne velti cikls sākas ar tēmu "Dzejnieks un vara". Dzejniekus kā brīvības vārdu vēstniekus un netaisnības atmaskotājus nogalināja, izsūtīja, ieslodzīja psihiatriskajās klīnikās. Pasākumā 25. janvārī jaunais dzejnieks no Sanktpēterburgas radošās apvienības "Voļnostj" Roma Gonza nolasīs memoriālā lekciju "Protesta dzeja XXI gadsimta Krievijā", kā arī iepazīstinās klausītājus ar savu un kolēģu dzeju.

"Dzejnieks Krievijā ir vairāk nekā tekstu autors – viņš ir pilsonis, kura balss nereti ir vienīgā, kas spēj artikulēt brīvības un cilvēka cieņas ideju. Varas bailes no tekstiem vienmēr ir bijušas pamatotas – jo dzeja spēj iekustināt, māca protestēt, atver durvis uz aizliegto un aicina šaubīties," raksta pasākuma rīkotāji.

Pirmajā cikla lekcijā tiks uzdoti jautājumi, vai šodienas sociālo tīklu laikmetā dzeja var palīdzēt iestāties pret demokrātijas mazināšanos, pret varas aroganci? Varbūt dzejnieks raksta tikai pats sev un šaurai subkultūrai? Kam var pretoties un vai protestam dzejā ir jēga?

Lasījums norisināsies krievu valodā. Diskusijas valodas: latviešu, krievu, angļu.

Žaņa Lipkes memoriāls atrodas Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī 9.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!