Foto: Publicitātes foto

Šā gada 22. februārī pirmizrādi piedzīvos vēl viena kinolente no programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" – "Paradīze 89". Tā būs filma visai ģimenei – uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par deviņgadīgās Paulas ienākšanu pieaugušo pasaulē laikā, kad Latvija ir ceļā uz neatkarības atgūšanu. Piedāvājam fotoreportāžu no laika, kad filma vēl tikai tapa.

Filmas notikumi risinās 1989. gada augustā. Māsas – deviņus gadus vecā Paula un septiņgadīgā Laura, saukta Laurēns, vasaras brīvlaikā ierodas mazpilsētā ciemos pie māsīcām. Māsīcu mātes Ievas nav mājās, un meitenes izbauda "brīvību", iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Maija, kurai jau ir vienpadsmit, uzņemas meiteņu sadzīves vadīšanu. Paulai pēc telefona sarunas ar māti rodas sajūta, ka viņas vecāki šķiras. Paula ir apjukusi, spriedzi kāpina televīzijas ziņas. Mijoties bailēm par tuvojošos karu un nespējai emocionāli tikt galā ar pieaugušo dzīvi, meiteņu attiecības kļūst saspīlētas.

Domājot, ka situācija izvērsīsies par labu visiem, ja Latvija atgūs brīvību, Paula nolemj rīkoties un dodas uz Baltijas ceļu. Viņa cer, ka māsīcu māte Ieva atgriezīsies pie savām meitām un vairs dienām un naktīm nerausies Tautas frontes darbos; nejaušam paziņam, lietuvietim Jonam nebūs jāslēpjas no iesaukuma Padomju armijā, bet viņa ar Laurēnu tiks mājās un saglābs brūkošo ģimeni. Kad televīzija sludina ārkārtas stāvokli valstī, likteņa varā atstātās meitenes gatavojas karam. Mājās pārrodas Ieva.

Viens no zīmīgākajiem un visplašāk izskanējušajiem notikumiem filmēšanas gaitā bija vēsturiskās akcijas "Baltijas ceļš" rekonstrukcija, kas notika 2016. gada augustā un pulcēja aptuveni 700 brīvprātīgo masu skatu dalībnieku. Tāpat īpaši filmas vajadzībām vēlreiz tika ieskaņota Daiņa Īvāna radio runa, kas skanēja 1989. gada 23. augustā.

Filmas režisore ir Madara Dišlere, kurai šī ir debija pilnmetrāžas kino. Lomās: Inga Apine, Gatis Gāga, Kaspars Gods, Ivars Krasts, Guna Zariņa, Magda Lote Auziņa, Marta Ģertrūde Auzāne , Līva Ločmele, Evelīna Ozola un citi. Filma tapusi studijā "Tasse Film".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!