Latvijas valsts simtās jubilejas kultūras programma tiks atklāta ar multimediālo izrādi "Gaismas raksti" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Uzveduma scenogrāfiju veido mākslinieks Voldemārs Johansons, kurš iecerējis nojaukt robežas starp skatuvi un skatītāju, kā arī vairāk strādāt ar gaismas efektiem, mazāk ar tradicionālo scenogrāfiju.

"Liekas ļoti aizraujoši tas, ka mēs strādājām šādā liela izmēra telpā, jo vēlamies nojaukt robežu starp skatītājiem un izrādes norisi. Šī notikumu vieta visu laiku mainīsies. Mums nebūs viena noteikta skatuve, bet uzmanības centrs izrādes laikā pārvirzīsies. Attiecības starp skaņu un telpiskumu – tas noteikti ir manā uzmanības lokā. Mēs vairāk strādāsim ar redzamiem gaismas efektiem, mazāk ar tradicionālo scenogrāfiju ar dekorācijām," stāsta Voldemārs Johansons.

"Mana iecere ir tāda, ka katrs no šiem scenogrāfijas mirkļiem ir pašpietiekams mākslas darbs. Šie visi atsevišķie elementi tiks savienoti kopā "Gaismas rakstu" iestudējumā," atklāj mākslinieks.

Jau ziņots, ka "Gaismas rakstu" izrādes notiks 2018. gada 18., 19., 20. un 21. janvārī. "Gaismas raksti" būs laikmetīgs stāsts par mūsu valsti, kuru mūzikā, dejā un gaismu spēlēs izstāstīs Latvijas Radio koris, Jānis Šipkēvics (balss, sintezatori, elektronika); Miķelis Putniņš (ģitāra, elektronika); Asnate Rancāne (vijole); Guntars Prānis (ratalira); Ieva Nīmane (pūšaminstrumenti); Anda Eglīte (kokle); kā arī aktieri un dejotāji. Projekta idejas autors un izrādes muzikālais vadītājs – diriģents Kaspars Putniņš, organizatori – VSIA "Latvijas koncerti" sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades biroju.

Uzveduma režisors ir Viesturs Meikšāns. Tekstus rakstījis Ilmārs Šlāpins. Scenogrāfiju veido Voldemārs Johansons, kurš Latvijas Nacionālās biblotēkas pirmo stāvu paredzējis noformēt ar kinētiski pārvietojamiem objektiem dažādos telpas punktos. Audiovizuālā instalācija radīs meditatīvu atmosfēru. Vides veidošanā tiks izmantoti arī gaismas stari, attēlu projekcijas un aktieru kustība.
Skatītāji izrādes laikā varēs brīvi izvēlēties individuālu skatupunktu – publika pārvietosies telpā, neizmantojot sēdvietas. Savukārt personām ar īpašām vajadzībām sēdvietas tiks nodrošinātas.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!