Foto: DELFI/LETA
"Nameja gredzens" ir vēsturiska leģenda, nevis vēsturiska drāma. Tāpēc nevajadzētu tajā meklēt atsauces uz vēstures grāmatām, jauno Aigara Graubas un Andreja Ēķa filmu tai veltītajā preses konferencē raksturoja Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma. Viņa uzsvēra – šis ir unikāls projekts latviešu kino pieredzē gan sava vēriena, gan ambīciju ziņā.

Sarunā ar medijiem Dita Rietuma pauda, ka šāds kino pēdējos gados nenoliedzami ir populārs pasaulē. "Piemēram, "Troņu spēles" vai vēl kāda no šīm senvēstures sāgām. "Nameja gredzens" savā veidā ir tapusi šo pasaules strāvojumu ietekmē," sacīja kinokritiķe un NKC vadītāja.

Filmas budžets ir divi ar pusi miljoni eiro, no valsts tā saņēmusi 700 000 eiro. Kā akcentēja Rietuma, Latvijas kontekstā tas izklausās ārkārtīgi daudz, taču šāda mēroga filmai Eiropā, un nemaz nerunājot par Holivudu, tā ir "ļoti pieticīga naudiņa". Parasti šādu vēsturisko leģendu budžets sastāda vairākus desmitus miljonus eiro.

Rietuma arī skaidroja filmas veidotāju izvēli "Nameja gredzena" pamatversiju veidot angļu valodā: "Šis arī ir ļoti mērķtiecīgs solis starptautiskās auditorijas virzienā. Tas nav nekas nebijis Eiropas kino. Piemēram, arī slavenais grieķu režisors Jorgoss Lantimoss savās filmās "Omārs" vai "Svētā brieža nogalināšana" apzināti strādājis ar starptautiskām zvaigznēm un veidojis tās angļu valodā. Starptautiskā praksē tas nav nekas neakceptējams vai ārkārtīgi unikāls. Tas ir vienkāršs, racionāls un arī izskaidrots solis, lai mēģinātu audiovizuālu produktu likt ievērot pasaulē."

"Viens no filmas pamatmērķiem ir iekarot starptautisko arēnu. Tas mazu Eiropas valstu filmām ir ārkārtīgi smags uzdevums. Mēs varam sapņot, ka esam lieli un vareni, bet mums ir ļoti, ļoti grūti izsisties gan kinofestivālu apritē, gan arī komerckino jomā. Eiropā ik gadu top aptuveni 2000 filmu un šī ir tikai viena no tām, kura meklē savu skatītāju," pauda NKC vadītāja.

Arī filmas režisors Aigars Grauba uzsvēra, ka filma nav vēsturisku notikumu rekonstrukcija, bet gan leģenda. Viņš citēja jēdziena "leģenda" definīciju – "tas ir folkloras žanrs, izdomāts stāsts par kādu neparastu notikumu, vietu vai personību. Leģendās parasti tiek stāstīts par notikumiem senos laikos, tajās figurē varoņi, kuriem nereti ir kādas pārdabiskas spējas. Notikumi parasti ir pārspīlēti, tajos ir daudz izdomājumu. Šī iemesla dēļ zinātnieki, īpaši vēsturnieki, neuztver leģendu par nopietnu vēsturisku liecību, tajā pašā laikā nenoliedzot, ka daļa leģendas varētu balstīties uz patiesiem notikumiem."

"Nameja gredzena" ekrāna leģenda radusies no trim lietām, kam bijis jāsatiekas. Kā stāstīja Grauba, pirmā jau notikusi 1983. gadā, kad 18. dzimšanas dienā mamma viņam uzdāvinājusi Nameja gredzenu. Līdz nākamajai bijis jāpaiet daudziem gadiem, lai viņš izdzirdētu liktenīgos Māras Zālītes rakstītos vārdus: "Namej, Namej, drīz nāve / Mani kā līgava skaus. / Namej, šis bija mans gredzens. / Namej, tas tagad ir tavs" no Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna rokoperas "Indriķa hronika" (1999).

"Šie vārdi iedeva apziņu un spēku filmas stāstam un darīja skaidru vīziju, kā izstāstīt to," sacīja Grauba.

"Trešā lieta bija leģenda par zemgaļiem, kas nekad nepadevās un brīvību turēja augstāk par visu. Tā radās šī filma. Bija skaidrs, ka, saliekot to visu kopā, var izveidoties lielisks, kinematogrāfisks, emocionāls stāsts. Rezultātu varēs redzēt no 17. janvāra, kad būs filmas pirmizrāde."

"Jau no paša sākuma šī filma bija iecerēta kā starptautisks projekts. Tajā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas, Somijas un Lielbritānijas pārstāvji. Bijām priecīgi, ka mums bija iespēja iegūt tādu jaunu, satriecošu pieredzi filmas veidošanā. Jaunu un vērtīgu pieredzi ieguva arī brīnišķīgie latviešu aktieri, kuri spēlēja kopā ar ārzemju aktieriem. Filma tapa angļu valodā, es ceru, ka tieši tādu pašu prieku un jaunu pieredzi iegūs arī skatītāji. Filmu būs iespējams noskatīties divās versijās – angļu valodā ar subtitriem latviski, kā arī ar aizkadra tulkojumu, kam būs saglabāta filmas pamatskaņa," atklāja filmas režisors.

Jau ziņots, ka filma-leģenda "Nameja gredzens" pirmizrādi visā Latvijā piedzīvos 17. janvārī.

"Nameja gredzens" stāsta par 13. gadsimta leģendu, kurā pēc Zemgales valdnieka Viestura nāves par karali kļūst jaunais Namejs. Viņa uzdevums ir nosargāt savu zemi un tautu pret krustnešu tīkojumiem. Filmas "Nameja gredzens" režisors ir Aigars Grauba, producents – Andrejs Ēķis, scenārija autori – Aigars Grauba un Makss Kinnings no Lielbritānijas.

Nameja lomu filmā atveido zviedru aktieris Edvīns Endre, kurš Latvijas skatītājiem pazīstams no seriāla "Vikingi". Galvenajās lomās arī lietuviešu uzlecošā zvaigzne Aiste Dirziute un Džeimss Blūrs no Lielbritānijas. Tāpat arī filmā spēlē latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!