Foto: Apgāds "Jumava"
18. janvārī pulksten 17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) sadarbībā ar grāmatu apgādu "Jumava" notiks Džuzepes Tomazi di Lampedūzas grāmatas "Gepards" prezentācija, portālu "Delfi" informē izdevēji.

"Gepards" ir itāļu rakstnieka Džuzepes Tomazi di Lampedūzas autobiogrāfisks romāns. Autors ir senas sicīliešu aristokrātu dzimtas pārstāvis, kurš vairākus sava mūža gadus pavadījis Latvijā, gleznainajā Stāmerienas muižā, ciemojoties tur vairākkārt no 1927. līdz 1939. gadam – 1932. gadā Rīgā rakstnieks apprecēja Stāmerienas muižas īpašnieci baronesi fon Volfu.

Latvijā pavadītais laiks rakstnieku iedvesmojis, tāpēc arī iecere par romānu "Gepards" un tā vairākām epizodēm autoram radusies, dzīvojot tieši Latvijā. 1954. gadā viņš pabeidza romānu "Il Gattopardo", bet nespēja atrast izdevēju.

Romāns "Gepards" stāsta par kādreiz dižu dzimtu gadsimtu mijā, kad sensenās vērtības tiek strauji nomainītas pret citām un pa varas gaiteņiem soļo jauni ļaudis. Reizē tas ir stāsts par sicīliešiem — mazu, lepnu tautu, kas daudzus gadsimtus pavadījusi citu tautu ēnā.

Tikai 1958. gadā, jau pēc Lampedūzas nāves, iznāca romāns "Gepards", kas drīz vien ieguva pasaules slavu. Īsā laikā līdz tam nezināma autora darbs kļuva par intelektuālu bestselleru un divu gadu laikā tika pārtulkots divpadsmit pasaules valodās. Latviski to izdeva jau 1964. gadā Andreja Spekkes tulkojumā.

Lielus panākumus arī guvusi šī romāna ekranizētā versija. Kinorežisora Lukīno Viskonti 1963. gadā uzņemtā filma ar tādu pašu nosaukumu "Gepards", ieguvusi "Zelta palmas zaru" Kannu kinofestivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!