Foto: Ansis Butnors, "Pārinieki pieturā", 2017, audekls, eļļa
Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā, Rīgā, 11. novembra krastmalā 35, 12.janvārī pulksten 18.00 tiks atklāta gleznotāja Anša Butnora personālizstāde "Zemes sāls", portālu "Delfi" informē LMS pārstāvis Igors Dobičins.

Ansis Butnors ir viens no populārākajiem savas paaudzes māksliniekiem, kurš konsekventi strādā ar glezniecības mediju, vien reizumis atkāpjoties un glezniecībā interesējošās tēmas izpildot arī grafikas tehnikās: litogrāfijā, linogriezumā u.c. Ansis Butnors praktizē tonālo glezniecību, tuvi ir klasiskie žanri: portreti, figurālas kompozīcijas, ainavas. Savā mākslā ar tradicionāliem gleznieciskiem paņēmieniem viņš risina modernas tēmas un iemieso mūsdienu dzīves ainas: Latvijas pilsētas un laukus, cilvēkus un to tipāžus, savstarpējās attiecības, novērojumus un ceļojumu iespaidus. Viņa glezniecība veido interesantu pārnesi starp mākslas vēsturi un mūsdienām – neapšaubāmas gleznieciskas vērtības tiek pārmantotas un interpretētas mūsdienīgā veidā.

Izstādē "Zemes sāls" Ansis Butnors pievēršas cilvēkam – personām, starppersonu attiecībām, dzīves laikam, kas tiek veltīts, esot vienam ar otru, iepazīstot, visā daudzveidībā ieraugot līdzcilvēkus sev apkārt. "Man svarīgi ir zināt, izprast kādu lietu līdz galam. Ne virspusēji, bet izprast pašam un pāri visam – ticēt. Sauciet to par naivumu, ilūziju.. es tomēr ticu, ka cilvēks ir labs, ka cilvēks ir kas vairāk. Es un visi šie ļaudis, kurus garāmejot satieku uz ielas, kafejnīcās, pieturvietās, ir neatkārtojami, unikāli; ka mēs esam patiesie šīs zemes sāls," saka Ansis Butnors.

Savā 12. personālizstādē viņš skatītājiem piedāvā gan jaunākos darbus, kas tapuši plenēru, rezidenču un patstāvīgas radošās darbības rezultātā pēdējo divu gadu laikā, gan arī koncentrētu atskatu uz saviem labākajiem darbiem, kas tapuši agrāk. Glezniecība pamīšus ar grafiku, nedaudz pat skiču un uzmetumu formā - ļaujot ieskatīties mākslinieka jaunrades aizkulisēs.

Ansis Butnors ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (BA 2000, MA 2009). Izstādēs piedalās kopš 2003. gada; sākot ar 2006. gadu ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Viņa darbi ir bijuši skatāmi gan personālizstādēs, gan arī grupu skatēs vairākās Latvijas pilsētās, kā arī Francijā, Igaunijā, Lietuvā, Nīderlandē un Polijā. Viņa gleznas ir atrodamas Latvijas mākslas institūciju kolekcijās un vairāku privātpersonu krājumos Latvijā un ārvalstīs.

Izstāde būs apskatāma līdz 2018. gada. 12. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!