Foto: Publicitātes foto
2018. gads ir tikko sācies un jau piedāvā mums piedāvās sarežģītas izvēles, vismaz muzikālajā ziņā. Taču nevar noliegt, ka šīs izvēles ir visai patīkamas – milzīgi arēnas šovi, brīvdabas rokenrols un mazāka izmēra koncertzāļu piedāvājums izvēlīgajiem. Koncertu rīkotāji izziņo vienu skaļu vārdu aiz otra. Tiem pretī savus trumpjus izspēlē vietējie – šogad ar pieciem lielkoncertiem Latvijā savus klausītājus iepriecina "Prāta vētra". Tāpat savas programmas slīpē pašmāju festivāli, gatavojot ne vienu vien pārsteigumu.

Līdz šim izziņoto koncertu piedāvājumā skatoties, redzams, ka 2018. gadā tiksim lutināti ar īpaši daudz vecmeistariem – Latvijā uzstāsies gan grandi "Depeche Mode" un "A-ha", gan elektroniskās mūzikas pamatu pamats "Kraftwerk", gan Niks Keivs un "The Bad Seeds, tāpat vēsturisku koncertu Rīgā sniegs viens no "Pink Floyd" dibinātājiem Rodžers Voters. Arī stilīgāko aktualitāšu mednieki nepaliks bešā – Rīgā uzstāsies gan savdabīgais Ghostpoet, gan radiohita "Stolen Dance" autori no dueta "Milky Chance". Īsts pārbaudījums melomāniem būs februāris, kad viens aiz otra vai pat vienlaicīgi notiks septiņi lieli koncerti. Piedāvājam 10 līdz šim izziņoto pop un rokmūzikas koncertu sarakstu, ko būtu vērts apmeklēt 2018. gadā.

Krievu roka klasika 'Splin'

Februāra meistaru parādi "Arēnā Rīga" aizsāks Krievijas grupa "Splin", kas līdzīgi kā tautietis Boriss Grebenščikovs, Latvijā iemantojusi kuplu klausītāju pulku gan starp latviešiem, gan krievalodīgajiem. "Splin" vēsture aizsākusies 90. sākumā, bet karjera ar saviem kāpumiem un kritumiem turpinājusies līdz pat mūsdienām. "Splin" nozīmē labākās krievu roka tradīcijas un vienlaikus savu individuālo rokrakstu, kura galvenās pazīmes ir līdera Aleksandra Vasiļjeva vīrišķīgi skumjais vokāls un smeldzīgajiem dziesmu teksti.

Šoreiz koncertā tiek solīts labākais no labākā, sākot no debijas albuma "Пыльная Быль" (1994) līdz pat jaunākajam ierakstam "Ключ к шифру" (2016).

Koncerts notiks 11. februārī "Arēnā Rīga".

'Milky Chance' pret Donu

Sarežģīta izvēle popmūzikas cienītājiem stāv priekšā, izvēloties, kā pavadīt 14. februāra jeb Svētā Valentīna dienas novakari. Kamēr "Arēnā Rīga" sirdis lauzīs Dons, tikmēr koncertzālē "Palladium" gaidāma šobrīd radiostacijās bieži atskaņotā vācu dueta "Milky Chance" uzstāšanās.

Dona koncerts "Arēnā Rīga" 14. februārī jau ir tradīcija, bet viņš pats sola, ka šoreiz klausītājus sagaida atšķirīgs priekšnesums. "Taps jaunas aranžijas, arī tādām dziesmām, kas jau ilgstoši ir spēlētas. Man pašam jau daudzas no šīm tām gribas dzirdēt savādāk – sentimentālāk, romantiskāk. Noteikti taps jauna skatuves scenogrāfija," iepriekš "Delfi" teicis dziedātājs.
Savukārt hita "Stolen Dance" autori Latvijā viesosies popularizējot savu trešo albumu "Blossom" (2017), taču noteikti neiztiks arī bez tā, kas jau labi daudz dzirdēts radioviļņos no iepriekšējiem izdevumiem.

Noteikti vērts pieminēt jaunākā albuma singlu "Cocoon", kura klips tapis Latvijā un tajā redzami virkne latviešu aktieru. Klipa režisors – Dāvis Sīlis.

Ghostpoet stilīgajiem

Laikā, kad populārā mūzika piedzīvo kārtējo hiphopa popularitātes vilni, Rīgas koncertu klāstā tiek piedāvats viens no netipiskākajiem, savdabīgākajiem un arī interesantākajiem šī žanra pārstāvjiem – britu mūziķis Ghostpoet. Tiesa hiphops ir tikai viena no viņa mūzikas komponentēm, tajā savu artavu devis arī souls, džezs un elektronika. Nenoliedzami pie Ghostpoet mūzikas šūpuļa stāvējis arī Bristoles triphops ar tā spilgtākajiem pārstāvjiem "Massive Attack" un "Portishead" priekšgalā.
Ja jāizvēlas stilīgākais un svaigākais gada sākuma koncertu plejādē, tad noteikti Ghostpoet būtu pirmais, ko likt sarakstā.

Koncerts notiks mūzikas namā "Daile" 16. februārī.

Elektronikas 3D ābece 'Kraftwerk'

Februāris būs īstas dzīres elektroniskās mūzikas cienītājiem, jo Latvijā atkal piestās tās tēvi un radītāji no grupas "Kraftwerk". Lai gan grupa Latvijā viesojusies vairākkārt, tai skaitā arī "Positivus" festivāla galveno mākslinieku statusā, to ir vērts redzēt atkal un atkal, gluži kā "Monu Lizu" Luvrā vai Mikelnadželo "Dāvidu" Florencē. Tā ir dzīvā mūzikas vēsture un varens mākslas darbs reizē, jo "Kraftwerk" priekšnesumā audiālais un vizuālais baudījums ir vienlīdz svarīgi.

Kā sola koncerta rīkotāji "LTips Agency", divu stundu garā priekšnesuma laikā izskanēs visi grupas pazīstamākie hiti: "The Man-Machine", "Spacelab", "The Model", "The Robots", "Autobahn", "Computer Love", "Tour de France", "Radioactivity", "Aero Dynamik", "Boing Boom Tschack" u.c. Muzikālo priekšnesumu papildinās augstas izšķirtspējas 3D projektori. Pilnvērtīga trīsdimensiju efekta izbaudīšanai katrs koncerta apmeklētājs saņems īpašās 3D brilles.

Koncerts notiks "Arēnā Rīga" 18. februārī.

Revolūcija 'Depeche Mode' gaumē

Sintpopa veterāni no grupas "Depeche Mode" uz skatuves ir teju četras dekādes. Tomēr, atšķirībā no daudziem saviem laikabiedriem, grupa ir pāraugusi vienas desmitgades un žanra mērogu, spējot būt jauneklīga un spītīgi stāvēt pāri laikam. Mūsu ģeogrāfiskajā reģionā tai ir īpašs kulta statuss, jau kopš laika, kad pilnīgi normāli bija stacijas tunelī iegādāties "Depeche Mode" pirātiskās labāko hitu kompilācijas, bet ar krāsas baloniņu uzpūst uz kādas mājas sienas zīmīgos burtus DM katra fana svēts pienākums.

20. februārī grupa piestās "Arēnā Rīga" savas 2017. gadā uzsāktās turneju "Global Spirit Tour" ietvaros. Ar vērienīgu prezentāciju tā tika sākta pagājušā gada martā Berlīnē, un līdz šim koncerti notikuši 32 pasaules pilsētās.

2018. gada janvārī un februārī "Depeche Mode" koncertē Eiropā, bet vēlāk dosies uz Latīņameriku, savukārt vasarā uzstāsies dažādos Eiropas festivālos. Lai gan turneja ir veltīta 2017. gadā iznākušajam grupas 14. studijas albumam "Spirit", tomēr, spriežot pēc līdz šim publicētajiem dziesmu sarakstiem, koncerta apmeklētāji tiks iepriecināti arī ar "Depeche Mode" klasiskajiem hitiem no albumiem "Violator" (1990), "Ultra" (1997), "Music for the Masses" (1987) un citiem.

Nevaldāmais tabors 'Gogol Bordello'

Nevaldāmais, daudznacionālais muzikantu tabors "Gogol Bordello" no visu iespēju zemes Amerikas Rīgā ieradīsies 2018. gada maijā, lai aiz sevis atkal atstātu izlaistītu sarkanvīnu un no dejām smeldzošas kājas.

"Uzdzīves apdziedāšana un bohēmas slavināšana – "Gogol Bordello" ir ceļojoša ballīte, kurai pretoties nespēj neviens pilnasinīgas mūzikas cienītājs," tā koncertu piesaka rīkotāji no koncertaģentūras FBI.

"Gogol Bordello" uzstāsies koncertzālē "Palladium" 20. maijā.

Romantiskais kareivis Džeimss Blānts

20. maijā Rīgā koncertēs arī romantiskais kareivis Džeimss Blānts. Hitu "You're Beautiful" un "Goodbye My Lover" autors pie mums uzstāsies pasaules koncertturnejā "The Afterlove Tour".
Dziedošais britu armijas virsnieks Blānts grandiozu popularitāti iemantoja ap 2005. gadu, īsi pēc tam, kad iznāca viņa debijas albums "Back to Bedlam" un arī pirmais lielais hits "You're Beautifull".

Kopš tā laika dziedātājs paguvis izdot piecus albumus, saņemt vairākas "Grammy" nominācijas un doties pasaules koncertturnejas. Tāpat viņa hiti pamanījušies nokļūt gan visu laiku apnicīgāko, gan lieliskāko dziesmu topos, tomēr ar savu nesarežģīto, romantisko vēstījumu Blānts joprojām ir iecienīts un savā vienkāršībā aizkustinošs.

'A-ha' vasarīgajā Siguldā

Kā viena no skaistākajām koncertvietām Latvijā, kur rīkot ne tikai klasiskās mūzikas sarīkojumus, bet arī pop un rokmūzikas koncertus sevi pieteikusi Siguldas pilsdrupu estrādē. Arī šovasar tur notiks vairāki koncerti, viens no tiem – visu laiku slavenākās norvēģu grupas "A-ha" uzstāšanās.

Jau reiz paguvusi atvadīties no saviem klausītājiem un karjeras, grupa tomēr atgriezusies un šogad svin 35. pastāvēšanas jubileju. Tas ir iemesls svinībām un jaunam koncertam Latvijā, kas notiks pašā vasaras vidū – 17. jūlijā.

Kā sola koncerta rīkotāji "Positivus Music" slavenie norvēģi piedāvās klausītājiem gan laika pārbaudi izturējušos hitus jaunā skanējumā, gan pavisam jaunas kompozīcijas, kurās joprojām atpazīstams unikālais "A-ha" radošais rokraksts un dziedātāja Mortena Harketa īpašais balss tembrs.

'Positivus' sāk nopietni – Niks Keivs un 'The Bad Seeds'

Lai gan "Positivus" festivāls pagaidām izziņojis tikai vienu no galvenajiem māksliniekiem, tas ir tik jaudīgs, ka to droši var jau šobrīd nosaukt par vienu no gada nozīmīgākajiem koncertiem. Ja pagājušajā gadā daudzi mūzikas mīļotāji no Latvijas bija gatavi doties uz dažādām Eiropas pilsētām, lai klātienē baudītu Nika Keiva un grupas "The Bad Seeds" uzstāšanos, tad šogad ceļš būs jāmēro vien līdz Salacgrīvai, kur meistars ar biedriem uzstāsies festivāla noslēdzošajā dienā 22. jūlijā.

Keivs 2017. gadā atsāka koncertēt pēc ilgāka pārtraukuma, kad pusaudža vecumā bojā gāja viens no viņa dēliem, kā arī nosvinēja savu 60. dzimšanas dienu. Baisi atklāts un reizē neticami pievilcīgs ir Keiva priekšnesums, ko mūzikas apskatnieki salīdzina ar reliģisku pārdzīvojumu.

Augstākās raudzes rokmūzika un šovs – Rodžers Voters

Neapšaubāmi lielākais visās nozīmēs koncerts, kas līdz šim izziņots, būs augustā gaidāmā "Pink Floyd" dibinātāja un vizionāra Rodžera Votersa uzstāšanās. Šis ir stāsts par rokmūzikas titānu, kura ambīcijas un vēriens neko mazāku par visjaunākajām tehnoloģijām, augstākās raudzes skaņu un grandiozāko šovu pasaulē nevar atļauties.

Votersa uzstāšanās Rīgā notiks turnejas "Us and Them" ietvaros, tās koncertos skan dziesmas no "Pink Floyd" klasiskajiem 70. gadu albumiem "The Dark Side of Moon", "The Wall", "Animals" un "Wish You Were Here", neaizmirstot par solokarjeras veikumu, tai skaitā jaunāko albumu "Is This the Life We Really Want?" (2017).

Koncerts notiks "Arēnā Rīga" 24. augustā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!