Foto: Andrejs Grants
8. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā "NN Nakts" tiks pasniegta Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā. Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā šogad balvai izvirzīti seši kandidāti: Anda Baklāne, Pēteris Bankovskis, Lauma Mellēna-Bartkeviča, Santa Mičule, Henrieta Verhoustinska un Alise Zariņa, portālu "Delfi" informē balvas organizatori no Normunda Naumaņa biedrības.

Jau otro reizi žūrija aicināja arī pieteikt kandidātus Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai, saņemtie pieteikumi tika izvērtēti un veicināšanas balvas saņēmēja vārdu žūrija paziņos 8. janvāra pasākumā "NN nakts".

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un interneta žurnāla "Satori" redaktors Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "kritika ir svarīga šodienas kultūras dzīves sastāvdaļa, bez sarunas par to, kas notiek visdažādāko žanru mākslā, tā zaudē iespēju padziļinātai sarunai ar skatītāju un klausītāju. Kritika ir nozīmīgs palīgs arī māksliniekiem, kas alkst un gaida novērtējumu, mācās no savām kļūdām un citu sasniegumiem. Kritika dod iespēju attīstīties un augt jaunām kultūras idejām, iesakņoties un rast pamatu tam, kas nākotnē vēl tikai radīs sabiedrības izpratni par skaisto."

Anda Baklāne izvirzīta par dzejas vērtējumu žurnālā "Domuzīme" un interneta kultūras žurnālā "Satori", Pēteris Bankovskis par vizuālās mākslas recenzijām mākslas un kultūras portālā "Arterritory", Lauma Mellēna-Bartkeviča par operas izrāžu vērtējumu "Satori", Santa Mičule par vizuālās mākslas recenzijām "Kultūras Dienā" un interneta žurnālā "Punctum", Henrieta Verhoustinska par teātru izrāžu vērtējumu Kultūras Dienā" un "Teātra Vēstnesī", Alise Zariņa par kino recenzijām "Satori" un interneta žurnālā "Kino Raksti".

Galvenās balvas ieguvējs saņems arī naudas stipendiju 1500 eiro.

Sarīkojums "NN Nakts" kurā tiks cildināti Gada balvai izvirzītie un paziņoti galvenās un Jaunā kritiķa veicināšanas balvu saņēmēji, būs veltīts kritikas un mākslas attiecībām, tas stāstīs par aizgājušo laiku mākslinieku un kritiķu srīdiem un sarunām, šodienas kritiku un kritisko domu. Piedalīsies, Gundars Āboliņš, Uldis Anže, Juris Bartkevičs, Krista Burāne, Gundars Grasbergs, Elita Kļaviņa, Ieva Puķe, Gustavs Strenga un Toms Treibergs.

"NN Nakts" jau trešo gadu notiks Jaunajā Rīgas teātrī. Biļetes pieejamas Jaunā Rīgas teātra kasē un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!