Foto: No Teātra muzeja krājuma
Apgāda "Vesta-LK" sērijā "Laika grāmata" iznākusi teātra vēsturnieču Ritas Rotkales un Agras Straupenieces grāmata "ES. Eduarda Smiļģa dzīves ceļš". Kā informē izdevēji, grāmatas prezentācijas pasākums notiks 20. decembrī plkst. 17 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē.

Teātra zinātnieču kopdarbs ir pirmā tik plaša biogrāfija, kas tapusi par vienu no nozīmīgākajām personībām latviešu teātra vēsturē. Darbs ir tapis ilgu gadu pētniecības rezultātā, strādājot ar Eduarda Smiļģa arhīvu un citiem dokumentāliem materiāliem, kā arī ar laikabiedru liecībām.

"Grāmatā "ES. Eduarda Smiļģa dzīves ceļš" mēs centāmies atklāt Smiļģa personības talanta vērienu, tā saistību ar laikmeta sabiedrisko un mākslas dzīvi. Tāpat mēs esam mēģinājušas kliedēt mītus un leģendas, kas gadu gaitā apvijušas dižo personību, konfrontējot tos ar faktiem," stāsta grāmatas līdzautore Rita Rotkale.

Grāmata atklāj tās varoni nebeidzamā cīņā ar ārējiem spaidiem, iekšējām pretrunām, arī cilvēciskām vājībām, tomēr kā cilvēku, kas spēja saglabāt savu augstāko ideālu – sapni par teātri, kas sēj garu. Cilvēku, kurš par spīti visam un visiem saglabāja veselu savu ES.

"Eduarda Smiļģa spēks un mērķtiecība iedvesmo. Nav otra tāda režisora Latvijā, kurš 44 gadus vadītu paša dibinātu teātri. Mums bija svarīgi uzrakstīt viņa biogrāfiju, jo patiesi radoša cilvēka mūžs ir interesantāks par jebkuru vēlāk sacerētu slavas dziesmu vai nopēlumu," atklāj grāmatas līdzautore Agra Straupeniece.

Bagātīgi ilustrētās grāmatas "ES. Eduarda Smiļģa dzīves ceļš", kuras dizainu veidojusi māksliniece Daiga Brinkmane, atvēršanas svētki notiks Rīgas Latviešu biedrības Teātra komisijas un izdevniecības "Vesta-LK" sarīkojumā "Ceļā pie Smiļģa". Tajā piedalīties teātra zinātnieks Viktors Hausmanis, grāmatas autores, apgāda "Vesta-LK" vadītāja Ligita Kovtuna un režisore Aina Matīsa.

Ieeja pasākumā par ziedojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!