Foto: Kaspars Balamovskis
Izdevniecībā "NT Klasika" kā dāvana Latvijai simtajā dzimšanas dienā nācis klajā ilggadējās Latvijas Radio kora solistes Zigrīdas Bīrītes dzimtas pētījums "Mēs bargu gadsimtu bērni – vēstures vējos svaidīti, rūdīti, lauzti, žēloti un glāstīti", kas veltīts autores dzimtas dzīves un darba piemiņai astoņās paaudzēs, izceļot neparastā gaismā laikmeta liecības un vēstures līkločus, portālu "Delfi" informē izdevēji.

Grāmatā atrodami arī unikāli fakti par "Pasta Krājkases" dibināšanu Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, Latvijas okupācijas laika un padomju ikdienas vēstures lappuses, kā arī koru kustības nozīme un Trešās atmodas atnākšana.

Visdziļāko cieņu autorei grāmatas atvēršanas svētkos apliecināja Latvijas Radio koris un tā mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava. Personiski izjūtot autori kā piederīgu Latvijas Radio korim un kora vēsturi veidojošu personību un ar patiesu apbrīnu raugoties uz autores neizsīkstošo radošo enerģiju, augsto inteliģences lādiņu un gara spēku, Sigvards Kļava uzsver, ka "Zigrīdas Bīrītes personība ir kā Latvijas Radio kora sargenģelis un labo domu sūtnis!"

Savukārt vairāku Latvijas vēsturei veltītu grāmatu redaktors Vents Zvaigzne akcentē, ka "Zigrīda Bīrīte mūsu valsts simtgadei sagādājusi iespaidīgu dāvanu – ģimenes arhīva materiālos un citos avotos smeltu cilvēkvēstures liecību krājumu par savas dzimtas likteņiem un paveiktajiem darbiem. Autore, kuras radošā un neviltota patriotisma caurstrāvotā mūža lielākā daļa aizritējusi mūzikā, ir neatkarīgās Latvijas bērns, finansista un sabiedriska darbinieka meita, viņas dzimtas sakņu tīklojums iesniedzas dažādos Latvijas novados. Tāpēc grāmatā aprakstītie cilvēku mūži un veikumi, kas papildināti ar apjomīgu fotogrāfiju klāstu, ļoti plašā amplitūdā sabalsojas ar visas tautas likteņgaitām."

Dzimtas pētījums atklāj plašu panorāmu ar tādām vēsturiski nozīmīgām, daudziem lasītājiem maz zināmām ainām un raksturīgām detaļām, kā Ziemeļvidzemes zemnieku pirmie māju iepirkumi un lauku skolu izglītības centieni. Grāmatā atrodami arī unikāli fakti par "Pasta Krājkases" (vēlāk – A/S "Latvijas Krājbanka") dibināšanu Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, vērienīgām jaunbūvēm un reformām. Savukārt gadsimta bargums atklājas bērna un pusaudzes redzējumā Latvijas okupācijas faktā – deportācijās un vācu laika stingrajā taupības un likumības sistēmā. Pēckara gadiem veltītās rindas ļauj ieskatīties jaunajā, atbaidoši neierastajā padomju ikdienas kārtībā, bet dzīvei gaišumu sniedz koru kustība, līdz pienāk Trešā Atmoda ar visiem tās ieguvumiem un zaudējumiem.

"Zigrīdas Bīrītes grāmata ir personīgu sajūtu, uztvērumu un pieredzējumu bagāts monumentāls opuss, atklājot autores dzimtas spēcīgo un skaisto sazarojumu. Grāmatā aprakstītie notikumi ir vispārināmi gan uz laikmetu, gan citu cilvēku likteņu raksturojumiem. Grāmatas valoda lasītāju spēj ieraut dziļā iztēlē, radot priekšstatu par aprakstīto notikumu attiecinājumu uz viņu pašu. Grāmata ir sava veida fenomenoloģisks pētījums par sabiedrības augstākajām vērtībām - cilvēka spēku, izturību, labestību, intelektu un ģimenes siltumu," pauž Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Valdis Bernhofs.

Grāmata pieejama tirdzniecībā Latvijas grāmatnīcās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!