Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aizsācis Latvijas simtgadei veltītu "Gadsimta albuma" veidošanu, kurā var iesaistīties ikviens iedzīvotājs, interneta vietnē "www.latvijasgadsimts.lv" augšupielādējot vēsturiskas ģimenes vai dzimtas fotogrāfijas kopā ar to aprakstiem. Viena no akcijas vēstnesēm ir bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura "Gadsimta albumā" ievietojusi savu īpaši nozīmīgo fotogrāfiju – mirkli no prezidentūras atvadām Dainu kalnā.

"Manā gadījumā tas ir foto no atvadām no tautas, kas negaidīti spontāni izvērsās ārkārtīgi aizkustinoši 2007. gada vasarā, kad beidzu divus savus prezidentūras termiņus. Biju astoņus gadus nostrādājusi kā Latvijas prezidente, bet Saeimā, sakot savu pēdējo runu, Saeimas priekšsēdētājs man pat nepateica paldies ne par uzrunu, ne kalpošanu Latvijai. Vienkārši pateica – tagad mēs pārejam uz dienas kārtības otro punktu," stāsta Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ļaudis to redzēja tiešraidē, daudzi bija sašutuši par šo attieksmi. Tāpēc tika noorganizēta absolūti spontāna brīvprātīgo akcija, kurā tika sūtīti ziedi uz Dainu kalnu, lai no manis kā prezidentes atvadītos. Tur tika izveidota milzīga saule ar milzīgi gariem stariem. Ziedi plūda no visas Latvija, un brīvprātīgie salika šo saulīti Dainu kalnā. Par šo būšu mūžam pateicīga, manās acīs visas manas ieguldītās pūles vairāk nekā atmaksāja," atceras bijusī prezidente.

Vaira Vīķe-Freiberga aicina ikvienu, gaidot simtgadi, pārlapot savu ģimenes albumu un padomāt, kas bijis īpaši nozīmīgs, īpaši skaists, ko der atcerēties, un ar to dalīties ar visiem pārējiem.

Jau ziņots, ka digitālais fotogrāfiju albums būs arī viena no topošās izstādes "Latvijas gadsimts" sastāvdaļām. Izstāde tiks atklāta 2018. gada maijā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu telpās, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Interesenti var augšupielādēt fotogrāfiju un pievienot stāstu par savas ģimenes un dzimtas, darba kolektīva vai organizācijas vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu laika periodā no 1918. līdz 2018. gadam. Viena atsevišķa cilvēka stāsts iekļausies kopīgi veidotā Latvijas vēstures panorāmā, un ekrānā būs pieejams līdzās izstādē "Latvijas gadsimts" atainotajiem dzīvesstāstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!