Foto: Ivans Varšavskis
Dailes teātrī 12. decembrī viesosies aktieris Konstantīns Habenskis un altists Jurijs Bašmets, kā arī kamerorķestris "Maskavas solisti", lai Rīgas skatītājiem piedāvātu izrādi "Nepamet savu planētu", portālu "Delfi" informē viesizrādes rīkotāji no "Art Forte".

2016. gadā iestudētā izrāde-fantāzija "Nepamet savu planētu", kas tapusi pēc Antuāna de Sent-Ekziperī leģendārā stāsta "Mazais princis"'motīviem, Latvijā viesosies pirmoreiz. Visas lomas tajā spēlē aktieris – Konstantīns Habenskis, taču izcilā kamerorķestra "Maskavas solisti" mūziķi uz skatuves darbojas kā līdzvērtīgi stāsta vēstītāji. Vārds un mūzika, aci noburoši kinētiskie objekti un videomāksla – izrādes veidotāji izmanto visus līdzekļus, lai sižets, ko pazīstam kopš bērnības, atmirdzētu jaunās krāsās, pavērtu savu filozofiskās dzīles un tieši skartu skatītāju sirdis.

Izrādes ideja Konstantīnam Habenskim un Jurijam Bašmetam radusies jau pirms vairākiem gadiem. Un, iespējams, būtu palikusi ieceres līmenī, ja tās īstenošanā netiktu iesaistīts pazīstamais Sanktpēterburgas režisors Viktors Krāmers. Viņš iestudējuma realizēšanā pildījis četras funkcijas: ir tā režisors, dramaturgs, scenogrāfs un tērpu mākslinieks.

"Mūsu sadarbībā ar Juriju Bašmetu šis ir pirmais projekts, kurā iesaistījās un visu procesu savās rokās pārņēma režisors. Režisors ar lielo burtu. Viktors Krāmers. Te nekas nav jāpaskaidro – pietiks atcerēties, ka tieši viņš sacerēja Sniega simfoniju slavenajam mīmam Vjačeslavam Poluņinam," stāsta Konstantīns Habenskis. Savu attieksmi pret izcilo Sent-Ekziperī darbu aktieris pauž tā: "Šī absolūti nemaz nav bērnu grāmata. Tā ir grēksūdze, pārdomas par draugiem, par sevi, par pasauli un savu vietu tajā. Tāds ir šis stāsts manā skatījumā – viena izrādes komandas dalībnieka skatījumā. Un mēs centāmies šo stāstu skatītājiem pasniegt tieši tādu."

Izrādes mūzikas autors ir komponists Kuzma Bodrovs, viņš aranžējis arī Jozefa Haidna, Johanesa Brāmsa un Gustava Mālera skaņdarbus, kuri tiek tajā atskaņoti. Pilntiesīgs partneris projekta tapšanā un realizēšanā ir Maskavas teātris "Sovremeņņik".

"Izrāde izdevusies neticami skaista un vieda, zālē daudzi slepeni notrauš asaras," rakstīja "The Hollywood Reporter Russia". "Habenskis ir ļoti godīgs aktieris, viņš nebaidās sevi tērēt uz skatuves. Galvenā varoņa dvēseles šaubām noticam tāpat, kā ticam Karaļa vīzdegunībai vai Rozes kaprīzēm. Lidotājs te ir vienīgais reālais tēls, un viņš runā ar visiem iedomātajiem dialoga partneriem, acumirklī iemiesojoties tajos un mainoties kā sejā, tā raksturā. Izrādē nav nekā bērnišķīga un jo vairāk moralizējoša, tā ir īsta psiholoģiskā drāma, traģisks stāsts par to, kas ir patiesībā ir galvenais. Par laiku, kas izslīd starp pirkstiem kā smiltis. Par draudzību un mīlestību, kas nebeidzas… Krāmera izrāde nav ietverama neviena konkrēta žanra robežās. Tā ir gan drāmas izrāde, gan cirks, gan koncerts, gan performance vienlaikus. Un uz dažādo žanru savstarpējo ietekmi "Nepamet" likts īpašs uzsvars," tā žurnāls "Vaš dosug".

Biļetes uz izrādi ar iegādāties teātra kasē un "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!