Foto: Paula Bankovska zīmējums
Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā rakstnieka Paula Bankovska grāmatu "Kur pazudis saimnieks?". Tas ir ir trīspadsmit īsstāstu krājums, kas vēsta par dzīvniekiem, kuri 20. gadsimta vēstures notikumu līkločos palikuši bez saimnieka.

Kā raksta izdevēji, šis ir emocionāls un skaudrs darbs, kas vērš uzmanību uz pārdzīvojumiem, kuri pārsvarā paliek ārpus vēstures grāmatām.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 29. novembrī plkst. 18.00 "NicePlace Telpā", Krišjāņa Barona ielā 21a. Pasākumā notiks ilustrāciju izsole. Iegūtie līdzekļi tiks ziedoti dzīvnieku labestības namam "Dzīvnieku draugs".

Bankovskis ir ne tikai stāstu, bet arī krājuma ilustrāciju autors, un tieši viņam radās ideja, ka grāmatas atvēršanas svētki jāpārvērš par labdarības akciju, izsolot grāmatas 13 ilustrāciju oriģinālus – A3 izmēra akvareļus (297x420 mm) –, bet iegūto naudu ziedojot dzīvnieku labestības namam "Dzīvnieku draugs".

Konkrētā organizācija izvēlēta, jo tieši viņu patversmē Bankovskis atradis un kļuvis par saimnieku savai kaķenei Grietai: "Kāds viņu kopā ar diviem kaķēniem un pamatīgu rētu uz deguna bija atnesis un naktī kartona kastē atstājis pie patversmes durvīm. Kad ieradāmies mēs, kaķēniem jau bija uzradušies saimnieki, bet Grieta, kas tobrīd vēl nemaz nasaucās Grieta, bet patvertnes darbinieku dotā vārdā par Marselu, uzreiz mūs uzrunāja un visādi izrādīja, ka mēs varētu kļūt par viņas saimniekiem."

Ilustrāciju izsole jau sākusies un šobrīd notiek tiešsaitē, solīšana internetā turpināsies līdz grāmatas atklāšanas pasākuma sākumam 29. novembrī plkst. 18.00, kad būs iespējams jau klātienē vēl reizi mēģināt cenas pārsolīt un tikt A3 izmēra akvareļiem. Pauls Bankovskis aicina lasītājus iesaistīties izsolē, lai patversmes dzīvniekiem sarūpētu siltus un gaišus Ziemassvētkus.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies gan grāmatas autors Pauls Bankovskis, gan redaktore Inese Zandere. "Kur pazuda saimnieks?" jau izpelnījusies lasītāju un kritiķu atzinību, ko apliecina grāmatas iekļūšana balvas "Kilograms kultūras" spilgtāko rudens notikumu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!