Foto: Publicitātes foto
Kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē 28. novembrī plkst. 18.00 notiks radošās apvienības "Telefilma Rīga" 60 gadu jubilejas pasākums, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Pasākuma laikā gaidāms ieskats vesture un tikšanās ar filmu autoriem un viņu darbiem.
Sarīkojumu vadīs kino scenārists un vēsturnieks Agris Redovičs. Ieeja bez maksas.

Radošās apvienības "Telefilma Rīga" vēsture aizsākās 1957.gada rudenī, kad Latvijas Televīzija izveidoja kinogrupu dažu cilvēku sastāvā, kas neilgā laikā pārtapa par spēcīgu radošu kolektīvu ar gandrīz 100 darbiniekiem. Tika uzņemtas dokumentālās filmas, koncertfilmas, multiplikācijas filmas un īsmetrāžas aktierfilmas, kuras skatīja visā Latvijā, demonstrēja Maskavas Centrālā televīzija un arī ārzemju televīzijas kanāli.

Tika uzkrātas laikmeta liecības un iemūžinātas izcilas personības. Apvienībā darbojas profesionāli izglītoti režisori, operatori un skaņu režisori – Mihails Pjarns, Vija Bunka, Zigurds Zariņš, Rodrigo Rikards, Andrejs Feldmanis, Ansis Bērziņš, Skilla Pinne-Rikarde, Maruta Jurjāne, Roze Stiebra, Dzintra Geka, Augusts Sukuts u.c. Tapa filmas, kas ieņem nozīmīgu vietu Latvijas kultūras vēsturē.
"Telefilma" bija atvērta labākajiem Latvijas autoriem. Te savus darbus veidoja režisori Aivars Freimanis, Ivars Seleckis, Hercs Franks, arī Ansis Epners un Rihards Pīks. Filmām tekstus rakstīja dzejnieki Jānis Peters, Imants Ziedonis, Vitauts Ļūdēns, mūziku sacerēja komponisti Raimonds Pauls, Imants Kalniņš, Pauls Dambis un citi. Kopējais "Telefilmā – Rīga" uzņemto filmu skaits sniedzas līdz 500. Tās tika veidotas ar svaigu, bieži avangardisku piesitienu. Apvienība ir arī zīmētās animācijas šūpulis, pateicoties Rozes Stiebras un Anša Bērziņa radošajam garam.
Viens no "Telefilma-Rīga" vadošajiem dalībniekiem – režisors Rodrigo Rikards teicis, ka "Laba televīzija ir tāda, kas izveido filmas, kuras var pārdot un raidījumus nosūta festivāliem, kur iegūst medaļas un diplomus. Tāda radoša vienība bija "Telefilma", kurai viens no dibinātājiem bija kinooperators Visvaldis Frijārs."

1966.gadā ar "Telefilmas" iniciatīvu tika iedibināts starptautiskais TV filmu festivāls "Cilvēks un jūra", kurā TV ekrāna mākslā nācās sacensties ar kino un TV lielvalstīm – Japānu, Vāciju un Franciju. Filmas sūtīja arī no Pakistānas, Austrālijas, Indijas, Somijas, Bulgārijas, Dānijas un Īslandes.
Būtiski, teicis Rikards, ka "Telefilmas Rīga" ilglaicīgajā darbībā tika radīts ļoti daudz darbu, kas parāda mūsu tautas šķērsgriezumu, radošumu un domāšanu.

Pasākuma vadītājam kino scenāristam un vēsturniekam Agrim Redovičam pašam ir darba pieredze "Telefilma Rīga" kolektīvā. Viņš ievadīs skatītājus spilgtākajos apvienības vēstures mirkļos un radošajos uzdzirkstījumos. Seansā tiks izceltas vērtības no 1965. gada līdz apvienības slēgšanai 1994. gadā. Būs tikšanās ar filmu autoriem un spilgtiem filmu fragmentiem. Tiks demonstrēti Telefilmas celmlauža, operatora Visvalža Frijāra filmas ,,Carnikavas nēģi", Rodrigo Rikarda "Dzīvais māls", Mihaila Pjarna "Kola Brinjons" ar Kārli Sebri galvenajā lomā, Augusta Sukuta ,,Valentīna Zeile", E.Ermansona un M.Jurjānes "Prieks" (kas veltíta Dziesmu svétku simtgadei, ká arí citu autoru filmu fragmenti.

Par radošās apvienības darbību izveidota kultūrvēsturiskā seriāla "Kino gadsimts Latvijā" filma "Telefilma Rīga", 2004., 26 min., režisore Agita Cāne. To varēs noskatīties 29. novembrī, plkst.19.30 LTV 1 kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!