Foto: Publicitātes foto
Režisore Ināra Kolmane pabeigusi darbu pie dokumentālās filmas "Dubultā dzīve. Sekss un PSRS". Latvijas, Francijas un Ukrainas kopražojuma, kas 29. novembrī piedzīvos TV pirmizrādi franču valodā Francijas televīzijas kanālā "Histoire", portālu "Delfi" informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Decembrī filma tiks demonstrēta Šveices RTS un Beļģijas RTBF televīzijas kanālos, bet pirmizrāde Latvijā paredzēta 2018. gadā.

Šogad aprit 100 gadi, kopš 1917. gada revolūcija Krievijā un tai sekojošais komunistiskais režīms un ideoloģija ieviesa radikālas pārmaiņas miljonu cilvēku dzīvēs. Savukārt kopš PSRS sabrukuma pagājis jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimts, un režisore Ināra Kolmane savā dokumentālajā filmā fiksē unikālas padomju perioda dubultās dzīves liecības.

Caur ironiju, humora un traģikas pilniem stāstiem filma pretnostata cilvēku reālo dzīvi un to, "pareizo" dzīvi, kuru Komunistiskā partija un tās vadoņi centās uzspiest darbaļaužu masām. Filma ne tikai pastāsta, bet arī parāda varas aprindās valdošo dubultmorāli, kur elitei ir atļauts viss, savukārt ierindas pilsoņi tiek pārliecināti, ka nodarboties ar seksu ir neķītri un pat iedomāties par to ir apkaunojums. Sekss kļūst par tabu tēmu, oficiāli tikpat kā aizliegtu, cilvēciskās jūtas sublimējot partijas un vadoņu mīlestībā.

Ar sensacionālu atradumu filmā dalās vēsturniece Ineta Lipša. Sadarbojoties ar vēsturnieku Aigaru Redoviču, viņas rokās nonākušas vairāk nekā sešdesmit rūpīgā rokrakstā pierakstītas klades – dienasgrāmata, kas sākta rakstīt pagājušā gadsimta 20. gados un turpināta līdz 90. gadu vidum, precīzi atainojot gan kultūras un vēsturiskos notikumus no autora skatpunkta, gan sadzīvi homoseksuāļu aprindās.

Filmu eleganti papildina smilšu animācija (māksliniece Olga Lisickaja), atraktīvi savienojot filmas dokumentālos kadrus ar varoņu intervijām. Filmas materiāls uzņemts Sanktpēterburgā, Maskavā, Novokuzņeckā, Kijevā, Harkovā, Londonā, Parīzē un Rīgā.

Filma tapusi, sadarbojoties Filmu studijai "Deviņi" (Latvija), "Les films du balibari" (Francija) un "mental dRive studio" (Ukraina). Filmas režisore un scenārija autore ir Ināra Kolmane, oriģinālmūziku radījis komponists Aleksejs Aigi, operatori – Uldis Jancis, Oļegs Ļubimovs, Vladimirs Briļakovs, Aleksandrs Jevdokumovs, Fedors Bakulins un Aleksandrs Grebņevs, montāžas režisore Katya Chelli, producenti Jānis Juhņēvičs, Estelle Robin You, Vladimirs Donn un Aleksejs Moskalenko.

Filmas veidošanu atbalstījis Nacionālais kino centrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Šobrīd tiek meklēts finansiāls atbalsts, lai pabeigtu filmas kopijas latviešu un angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!