Foto: Agnese Zeltiņa
Piektdien, 1. decembrī, Latvijas Nacionālajā operā atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos režisora Jāņa Zariņa, scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Edgara Vārdauņa 1973. gada leģendārais iestudējums – Džakomo Pučīni opera "Turandota", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālās operas un baleta pārstāve Irbe Treile.

Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Ģintars Rinkevičs, diriģents – Mārtiņš Ozoliņš, Atjaunojuma režisors ir Guntis Gailītis, kurš 1973. gadā, kad tapa "Turandotas" jauniestudējums, bija režisora Jāņa Zariņa asistents.

Vēsturiskā iestudējuma atjaunojuma komandā strādā arī scenogrāfs Juris Salmanis, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elita Bukovska. Titullomā iejutīsies lietuviešu soprāns Sandra Janušaite, Kalafa lomu dziedās krievu tenors Sergejs Poļakovs, Liu – Dana Bramane, Jūlija Vasiļjeva vai Laima Krīgere, Timura lomā – Krišjānis Norvelis vai Romāns Poļisadovs.

Skatītāju iemīļotais pirms 44 gadiem tapušais Pučīni pēdējās operas iestudējums Latvijas Nacionālajā operā tiek atjaunots jau ceturto reizi.

Vai uzradīsies drosminieks, kurš spēs uzminēt apbrīnojami skaistās, taču ledusaukstās ķīniešu princeses Turandotas trīs mīklas? Turandota ir gatava sūtīt nāvē katru, ko pārspēs viltībā. Princis Kalafs ir gatavs cīņai par Turandotas sirdi... Edgara Vārdauņa veidotais krāšņais vizuālais ietērps ved skatītājus līdzi teiksmainā ceļojumā uz seno Ķīnu, bet skaistā mūzika atkausē visaukstākās sirdi – iestudējumu ieskicē tā veidotāji.

Iestudējuma muzikālais vadītājs Ģintars Rinkevičs ir viens no izcilākajiem lietuviešu diriģentiem, Nacionālās balvas ieguvējs un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors, Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra izveidotājs, mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Ģintars Rinkevičs ir trīs starptautisku konkursu uzvarētājs, koncertējis ar izciliem orķestriem un pasaulslaveniem izpildītājiem prestižākajās koncertzālēs. Gintars Rinkevičs bijis ilggadējs Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, viņa muzikālajā vadībā tapuši daudzi iestudējumi un izcili simfoniskās mūzikas koncerti.

Titullomas atveidotāja Sandra Janušaite ir Lietuvas Nacionālās operas soliste, viens no starptautiski zināmākajiem lietuviešu soprāniem. Latvijas skatītājiem bijusi iespēja viņu dzirdēt "Turandotas" izcilajā koncertuzvedumā 2015. gadā, kā arī Mimī lomā operā "Bohēma" un Čo-čo-sanas lomā operā "Madama Butterfly".

Kalafa lomu interpretēs ievērojamais krievu tenors Sergejs Poļakovs, kurš šosezon dzied arī Vācu operā Berlīnē, Izraēlas operā un citviet. Latvijas Nacionālajā operā Sergejs Poļakovs ar panākumiem dziedājis de Grijē lomu operā "Manona Lesko" un Makdafu operā "Makbets", kā arī vairākkārt sajūsminājis klausītājus Rīgas Operas festivālu Galā koncertos.

Šosezon "Turandotas" izrādes notiks arī 6. janvārī, 20. aprīlī un Rīgas Operas festivāla ietvaros 14. jūnijā.

Biļetes – Latvijas Nacionālās operas un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!