Foto: LETA

Krievijas režisors Sergejs Zemļanskis, kura veidotā kustību izrāde "Precības" Liepājas teātrī novērtēta kā pagājušas sezonas labākais iestudējums Latvijā, "Spēlmaņu nakts" ceremonijā publiski paudis atbalstu savam kolēģim Kirilam Serebreņņikovam, kurš šobrīd Maskavā atrodas mājas arestā.

Zemļanskis uz Dailes teātra skatuves kāpa vairākas reizes, saņemot balvas arī par horeogrāfiju, kostīmiem un scenogrāfiju. Taču, kad Krievijas režisors, kurš iepriekš Liepājas teātrī iestudējis arī kustību izrādi "Indulis un Ārija", kāpa uz skatuves, lai saņemtu balvu kā gada labākais režisors, viņš savu pateicības runu veltīja Serebreņņikovam.

"Patiesībā, es gribēju pateikt vienu lietu. Šodien aprit tieši trīs mēneši kopš mūsu kolēģis Kirils Serebreņņikovs ir mājas arestā. Manuprāt tas ir netaisnīgi, jo māksliniekam ir jārada. Esot uz šīs skatuves, vēlos viņu atbalstīt, novēlēt pacietību, spēkus un ticību – tas ir pats galvenais," savā uzrunā teica Zemļanskis.

Atgādinām, ka Zemļanska iestudējums "Precības" Liepājas teātrī saņēma "Spēlmaņu nakts" balvas astoņās kategorijās, tai skaitā Gada lielās formas izrāde un Grand Prix – Gada izrāde.

Vairākām "Spēlmaņu nakts" balvām šogad bija nominēts arī Kirila Serebreņņikova iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī "Tuvā pilsēta".

Jau ziņots, ka šā gada 22. augustā Kirils Serebreņņikovs tika aizturēts Sanktpēterburgā un nogādāts Maskavā aizdomās par vismaz 68 miljonu rubļu (aptuveni 977,8 tūkstoši eiro) zādzību, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai.

23. augustā starptautiski pazīstamajam režisoram, kurš vairākkārt iestudējis izrādes arī Latvijā, tika piespriests mājas arests. Savu vainu Serebreņņikovs kategoriski noliedz.

Atbalstu Serebreņņikovam pauduši daudzi pazīstami Krievijas aktieri un režisori, savu atbalsta vēstījumu izplatījis arī Latvijas Nacionālais teātris, bet Eiropas kinoakadēmija lūgusi režisoru nekavējoties atbrīvot.

Savukārt interneta vietnē "Change.org" uzsākta parakstu vākšana par Serebreņņikova atbrīvošanu. Petīciju jau austrāliešu aktrise Keita Blanšeta, pazīstamais baltkrievu izcelsmes kinorežisors Sergejs Lozņica un citi.

4. septembrī Maskavas tiesa noraidīja režisora prasību atcelt mājas arestu un nolēma paturēt viņu mājas arestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!