Foto: LETA
Diriģentam Marisam Jansonam piešķirts viens no augstākajiem muzikālajiem apbalvojumiem – Lielbritānijas Karaliskās filharmonijas biedrības zelta medaļa. Viņš ir 104. šīs balvas saņēmējs, kopš tā tika dibināta 1870. gadā par godu vācu komponista Ludviga van Bēthovena simtgadei, vēsta ārvalstu mediji.

"Mariss Jansons ir viens no mūsdienu lieliskākajiem mūziķiem," uzsver Karaliskās filharmonijas biedrības pārstāvji. "Viņa diriģēšana ir spēcīga disciplīnas un iedvesmas kombinācija, bet viņa atklāsmju pilnās uzstāšanās ir dabiski patiesas līdz sīkākajai niansei, tai pat laikā piepildītas ar jauniem atklājumiem un ieskatiem mūzikas sirdī."

Pirms Jansons kļuva par Jevgeņija Mravinska asistentu Leņingradas filharmonijā, viņš studēja Hansa Svarovska Vīnes Mūzikas augstskolā un pie Herberta fon Karajana Zalcburgā. Savas karjeras laikā bijis gan Oslo filharmonijas orķestra, gan Pitsburgas simfoniskā orķestra virsdiriģents. Kopš 2003. gada ir Bavārijas radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents.

Balvu Jansonam 24. novembra vakarā svinīgā ceremonijā Bārbikana teātrī pasniegs iepriekšējā gada laureāte pianiste Micuko Učida.

Iepriekš šo apbalvojumu saņēmuši argentīniešu izcelsmes pianiste Marta Argeriča, izraēliešu diriģents un pianists Daniels Bārenboims un Lielbritānijas Karaliskās operas vadītājs Antonio Papano. 1877. gadā zelta medaļa tika piešķirta vācu komponistam Johannesam Brāmsam un 1954. gadā – krievu komponistam, pianistam un diriģentam Igoram Stravinskim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!