Foto: Publicitātes foto
Latvijas Universitātes Lielajā aulā 2. decembrī plkst. 18.00 20. jubileju svinēs Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" – viens no spilgtākajiem un aktīvākajiem Latvijas mūzikas kolektīviem un viens no vadošajiem meiteņu koriem pasaulē, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Saviem klausītājiem Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" un diriģente Aira Birziņa dāvinās krāšņu un muzikāli spilgtu koncertu, kurā līdzās mūsdienu latviešu komponistu kormūzikai, tostarp pirmatskaņojumiem, tiks atskaņoti skaņdarbi, kuriem bijusi nozīmīga loma kora līdzšinējā darbībā.

Kopā ar kori un diriģenti Airu Birziņu koncertā uzstāsies bijušās kora dziedātājas Jolanta Strikaite-Lapiņa (soprāns), Monta Martinsone (soprāns), Katrīna Kivleniece (saksofons), Rūta Sīpola (flauta), koncertmeistari Veronika Rinkule un Madars Kalniņš, koklētāja Anda Eglīte, sitaminstrumentālisti Uģis Krūskops un Ivo Krūskops, apvienots kokļu ansamblis. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis, koncertu vadīs bijusī koriste un nu jau arī diriģentes Airas Birziņas asistente Zane Stafecka, kā arī pašreizējā kora dziedātāja Roberta Kumsāre. Jubilejas koncertā piedalīsies arī kora pirmā diriģente un izveidotāja Gunta Birziņa.

Koncerts veidots divās daļās. Tiks atskaņoti vairāki korim veltīti jaundarbi, kurus radījuši komponisti Selga Mence, Ilona Rupaine, Laura Jēkabsone, Agneta Krilova-Bērziņa, Kaspars Zemītis, skanēs 2017. gada jubilāru – komponistu Uģa Prauliņa un Artura Maskata opusi, kā arī daži mūsdienu skandināvu komponistu kordarbi. Muzikālos momentos būs iespēja redzēt kora daudzveidīgo darbību žanriski atšķirīgos priekšnesumos. Koncerta kulminācijā uz skatuves kopā būs viss pašreizējais sastāvs – 97 dziedātājas no 3. līdz 9. klasei, kā arī absolventes – vairāki desmiti bijušo kora meiteņu, kas šobrīd ir pazīstamas dziedātājas, diriģentes, mūziķes, dažādu citu profesiju pārstāves vai studentes.

Par Rīgas Doma meiteņu kora dibināšanas gadu tiek uzskatīts 1997. gads, kad sākās rosīga un aktīva koncertdzīve un dalība Rīgas Doma dievkalpojumos. No 1997. līdz 2000. gadam kori vadīja Gunta Birziņa, bet kopš 2000. gada tā mākslinieciskā vadītāja ir diriģente Aira Birziņa. 20 gadu darbības laikā koris audzis un mainījies, un šobrīd tajā dzied visas Rīgas Doma kora skolas meitenes no 3. līdz 9. klasei – 97 dziedātājas ar skaistām balsīm, lielām darba spējām un vienreizīgu enerģētisko potenciālu.

Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" ir vairākkārtējs starptautisko koru konkursu uzvarētājs, iegūstot Grand Prix un publikas balvas, kā arī radoša laboratorija daudzām jaunām muzikālām idejām. Koris koncertējis daudzviet Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Lielbritānijā, Francijā, Austrijā, Ungārijā, Itālijā, Spānijā, Zviedrijā. Kora "Tiara" koncertdarbība Latvijā ir plaša un daudzpusīga – sakrālās mūzikas koncerti Rīgas Domā, citās baznīcās Rīgā un Latvijā; laicīgās mūzikas koncerti Rīgas un Latvijas koncertzālēs, teātros, skolās; muzikālas izrādes, bērnu operas; dalība valsts nozīmes koncertos, pasākumos, festivālos, Dziesmu svētkos. Koris strādā sadarbībā ar dažādām profesionālās mūzikas institūcijām un kolektīviem. Radošos projektos, koncertos un meistarklasēs koris sadarbojies ar daudziem izciliem mūziķiem un mūzikas kolektīviem.

Biļetes uz koncertu var iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!