Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 4. decembrī, uz Latvijas Nacionālās operas skatuves Eiropas baleta galā koncerta programmas ietvaros "grand pas de deux" no Čaikovska baleta "Apburtā princese" Petipas horeogrāfijā izpildīs Nīderlandes Nacionālā baleta prīma Ihone de Jonha (Igone de Jongh) un Štutgartes baleta premjers Daniels Kamargu (Daniel Camargo), portālu "Delfi" informē koncerta organizatori.

Ihone de Jonha ir ne vien spilgta māksliniece, bet arī izcilākā Nīderlandes horeogrāfa Hansa van Manena mūza. Pēdējos 12 gadus Ihone bijusi vienīgā nīderlandiešu tautības baleta prīma Nīderlandes Nacionālajā baletā. "Interesanti, ka Ihone de Jonha jau sešu gadu vecumā izlēma kļūt par balerīnu tieši "Apburtās princeses" galvenās varones - princeses Auroras - iedvesmota," stāsta koncerta organizators Andrejs Žagars.

"Apburtā princese" iemantoja baleta cienītāju un kritiķu sajūsmu un atzinību uzreiz pēc pirmizrādes 1890. gadā – pat neskatoties uz to, ka pirmizrāde bija četras stundas gara. Taču savu lielāko popularitāti tā ieguva pēc komponista nāves 1893. gadā, kad to turpmāko 10 gadu laikā visā pasaulē rādīja vairāk nekā 200 reižu. Panākumu atslēga slēpjas Čaikovska izcilajā mūzikā un horeogrāfa Mariusa Petipa daudzveidīgajā horeogrāfijā.

"De Jonha un Kamargu abi kopā veido elegantu duetu, kuru baleta kritiķi ir nodēvējuši par emocionāli saderīgu un ar izsmalcinātu intuīciju apveltītu skatuves pāri," piebilst Žagars.

Foto: Publicitātes foto

Kamargu laikraksts "Financial Times" raksturo kā "aizrautīgu, plastisku un daudzveidīgu klasiskā baleta solistu". Jau 2009. gadā pēdējā skolas gada noslēguma iestudējumā Daniels Kamargu dejoja tehniski ārkārtīgi sarežģīto solo "Notations I – IV", kuru horeogrāfs Uve Šolcs (Scholz) 1996. gadā radīja izcilajam baletdejotājam Vladimiram Malahovam.

Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz Eiropas baleta galā koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!