Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 29. novembrī, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM, Skārņu ielā 10/20, Rīgā) atklās izglītības programmu cikla "Vārds dizainam" sesto sezonu, kas ietvers četru veidu aktivitātes: Dizaina sarunas un Dizaina darbnīcas pieaugušajiem, Dizaina domnīcas pedagogiem un Dizaina nodarbības skolēniem, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

"Vārds dizainam" mērķis ir izglītot sabiedrību dizaina jautājumos, iepazīstināt ar Latvijas labākajiem jomas pārstāvjiem, rosināt viedokļu apmaiņu starp speciālistiem un sabiedrību, veicināt nozares tālāku attīstību.

"Vārds dizainam 6" speciāli izdotajā bukletā, kas tapis sadarbībā ar radošo industriju komunikācijas platformu "Fold" un dizaineri Madaru Krieviņu, dizaina domātāja Jeļena Solovjova dizaina nozīmi mūsdienās raksturo sekojoši: "Paplašinoties dizaina funkcijām un pielietošanas mērogam, saruna par dizainu ir aktuāla ne vairs tikai dizaineriem, bet arī lietotājiem. Dizains ir komandas sporta veids, un tas nozīmē ne tikai efektīvu kopā strādāšanu, bet arī dizainera prasmi ar dizainu saistītus jautājumus skaidrot cilvēkiem ārpus nozares speciālistu loka. Diskusijas, izstādes, konkursi, konferences un priekšlasījumi veido nozīmīgu komunikācijas tīklu, kas ikkatram ļauj izprast dizaina daudzveidīgo dabu."

Bukletā būs apkopota ne tikai informācija par visiem sestās sezonās pasākumiem, bet varēs lasīt arī četru dizaineru ekspress atbildes uz aktuāliem jautājumiem.

Katrā no Dizaina sarunu pasākumiem būs iespēja uzzināt dizaina jomas pārstāvju pieredzes stāstus 15 – 20 minūšu garās prezentācijās. Dalībnieki tiks aicināti atklāt viena projekta tapšanas gaitu, ļaujot klausītājiem uzzināt stāstu, kas parasti paliek sabiedrībai apslēpts. Sarunas moderēs un izvirzītās tēmas komentēs pieaicinātie speciālisti: sociālantropologs, pētnieks un dizaina teorētiķi.

Iesākot cikla sesto sezonu, 29. novembrī plkst.17.00 DMDM norisināsies pirmais pasākums – "Dizaina sarunas", kas būs veltīta tēmai "Mediju dizains. Drukāts vai virtuāls?".

Dalībnieki: Krišjānis Šteins (dzīvās kultūras medijs "Veto"), Elizabete Lukšo-Ražinska (interneta žurnāls "Satori"), Andrejs Lavrinovičs (ilustrāciju žurnāls "Popper"), grafikas dizaineris un pētnieks Matīss Kūlis.

Elizabete Lukšo-Ražinska prezentācijā stāstīs par "Satori" identitātes maiņu, izaicinājumiem un grūtībām, lietojot veco dizainu. Sniegs ieskatu jaunā dizaina analīzē. Andrejs Lavrinovičs dalīsies novērojumos par alternatīvo mediju telpu un atklās, kā top ilustrāciju žurnāls "Popper". Drukāts vai virtuāls? Matīsam Kūlim šajā jautājumā ir atziņas – par sašķobīto dizaina izpratni un lomu mūsdienu tehnloģizētajā sabiedrībā.

31. janvārī plkst. 17.00 "Arhitektūra cilvēkam"

Dalībnieki: arhitekti Austris Mailītis (arhitektūras un dizaina grupa "Mailitis Arhitects"), Pēteris Bajārs (arhitektu birojs "OUTOFBOX"), Zigmārs Jauja (Arhitektu birojs "NRJA") un sociālantropologs, pilsētpētnieks Viesturs Celmiņš.

28. februārī plkst. 17.00 "Notikumu dizains"

Dalībnieki: Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF 2017) identitātes autore, dizainere Daniela Treija (dizaina studija "Associates, Partners et Sons"), Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) izpilddirektore Anastasia Blokhina, Somijas kultūras institūta izstādes "100 objekti no Somijas" koordinatore Anna Laine un mākslinieks Krišs Salmanis.

29. martā plkst. 17.00 "Interaktīvais dizains"

Dalībnieki: dizaineris Aigars Mamis (zīmolu dizaina studija "Overpriced"), dizaina biroja "H2E" radošā direktore Ingūna Elere, jauno mediju kultūras centrs RIXC, programmu autori Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī dizaina domātāja, lektore un publikāciju autore Jeļena Solovjova.

Ieeja visos cikla "Dizaina sarunas" vakaros ir bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Video ieraksti no visiem cikla "Dizaina sarunas" vakariem apskatāmi DMDM Youtube kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!