Foto: Publicitātes foto
No 22. līdz 25. novembrim Rīgā norisināsies starptautiska konference "Vai deja ir viena?", kas pulcēs dejas jomas profesionāļus no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas un Norvēģijas, portālu "Delfi" informē Latvijas Dejas informācijas centra (LDIC) pārstāve Daina Tabūna.

Trešdien, 22. novembrī, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā "Zirgu pasts" sadarbībā ar biedrību "LAUKKU" un LKA Laikmetīgās dejas mākslas studiju programmu notiks vārdisku un dejisku sarunu un diskusiju vakars par tēmu "Deja ir īstā! / Dance is the One!". Par jaunumiem nevalstiskajā dejas sektorā Krievijā stāstīs kultūras centra "ZIL" dejas mājas kuratore Anastasija Prošutinska (Anastasia Proshutinskaya). Nelielu ieskatu Krievijas baleta situācijā sniegs dejas pētniece, Krievijas Teātra mākslas universitātes (GITIS) pasniedzēja Vita Hlopova (Vita Khlopova). Turpinājumā LKA studenti dalīsies ar savām pārdomām par deju Latvijā. Vakars noslēgsies ar džemsesiju horeogrāfes Ilzes Zīriņas vadībā.

Ceturtdien, 23. novembrī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā sadarbībā ar JVLMA Horeogrāfijas nodaļu notiks Vitas Hlopovas lekcija par baletu Krievijā. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja iztaujāt arī Anastasiju Prošutinsku no Maskavas un dejas pētnieci Svetlanu Ulanovsku (Svetlana Ulanovskaya) no Minskas.

Piektdien, 24. novembrī, konferences programma būs veltīta dejas nozares praktiskajiem jautājumiem – pārstāvji no Lietuvas Dejas informācijas centra, Norvēģijas Dejas informācijas centra, Tallinas dejas telpas "Sõltumatu Tantsu Lava", Maskavas kultūras centra "ZIL" dalīsies ar savu pieredzi un sniegs priekšlasījumus par atbalsta struktūrām dejai savās valstīs. Elīna Gaitjukeviča iepazīstinās ar mūsdienu dejas specifisko situāciju Latvijā – tā ietver gan ielas deju, gan džeza un estrādes deju, savukārt Guna Truškāne runās par latviešu skatuviskās dejas ainu. Horeogrāfi Tēts Kasks (Teet Kask) no Igaunijas un Laurīns Žakevičs (Laurynas Žakevičius) stāstīs par to, kā viņu mākslinieciskajā darbībā sintezējas dažādi žanri – ielu deja, balets, laikmetīgā deja – un kā tas palīdz vai traucē viņu karjerās. Vīlandes Kultūras akadēmijas pasniedzējas Kai Valtnas prezentācija vēstīs par to, kā dažādos laikos interpretēts baleta "Gulbju ezers" materiāls.

Savukārt sestdien, 25. novembrī, tiks spriests par aktuālajām estētiskajām idejām un vadošajām tendencēm dažādos dejas žanros. Igauņu mākslinieka Jāna Ulsta (Jaan Ulst) praktiskā meistarklase būs veltīta tautas dejas sapludināšanai ar laikmetīgās improvizācijas prasmēm. Baltkrievijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēja Svetlana Ulanovska sniegs pārskatu par starpžanru iestudējumiem Baltkrievijas dejā. Par situāciju Krievijas baletā stāstīs Vita Hlopova, savukārt ar Latvijas baleta ainu iepazīstinās Gunta Bāliņa. Anastasija Prošutinska stāstīs par nesen Maskavā notikušo laikmetīgās dejas horeogrāfu kopienas kongresu, bet prezentāciju par laikmetīgo deju Latvijā sniegs Ramona Galkina.

Visus konferences pasākumus iespējams apmeklēt bez maksas, piesakoties uz e-pastu info@dance.lv līdz 22. novembra pulksten 13.00. Vietu skaits ir ierobežots.

Plašāka informācija pieejama LDIC tīmekļa vietnē vai pa tālruni 23307679.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!