Foto: DELFI

10. gaismas festivāls "Staro Rīga" četru dienu garumā aicināja rīdziniekus un pilsētas viesus sekot šī gada tēmai "Uz zvaigznēm" 35 gan pašmāju, gan ārvalstu mākslinieku veidotu gaismas instalācijās. Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, kopumā "Staro Rīga 2017" varētu būt apmeklējuši vairāk nekā 300 000 cilvēku no Rīgas un citām Latvijas pilsētām, tūristu grupas no Lietuvas un citām kaimiņvalstīm .

"Staro Rīga" 10. jubilejas gads ieskandināja Latvijas simtgadi, uzsākot simbolisku laika atskaiti gaismas objektā "Laika ādere" Jēkaba laukumā. Latvijas simtgadei bija veltīti arī vairāki citi festivāla objekti, tostarp līdzdalības programmas "Rīgas karnevāls" objekti.

10 gadu laikā festivālā "Staro Rīga" aizvadītas 238 stundas un tikuši demonstrēti 525 objekti. Šī gada festivāla jaunākajiem gaismas māksliniekiem bija 10 – 12 gadi. Piecus gaismas objektus rīdzinieku vērtējumam piedāvāja ārvalstu mākslinieki no Itālijas, Islandes, Nīderlandes un Somijas, savukārt divi no festivāla viesmākslinieku darbiem - "Pikseļu mākonis" un "Lāzeru simfonija" - tika pirmo reizi izrādīti ārvalstīs. Pirmo reizi bija iespējams arī skatīt vienkopus visus 40 somu mākslinieka Aleksandra Reikštaina veidotos tēlus, kas bija apskatāmi LU Botāniskajā dārzā. Somijai šī gada festivālā bija veltīta īpaša uzmanība, programmā piedāvājot divus darbus kā sveicienu jau šogad gaidāmajā Somijas valsts simtgadē.

Šogad "Staro Rīga" notika ne tikai Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā - pirmo reizi festivālā piedalījās Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs, krāšņas videoprojekcijas bija aplūkojamas kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, uz atjaunotās Kultūras pils VEF un uz "Joker" kluba fasādes. Šī gada īpašā iezīme bija vairāki objekti, kas izvietoti pagalmos. Vēsturisko ēku kompleksa "Trīs Brāļi" pagalmā ikviens varēja piedalīties "Lazeru simfonijas" atskaņojumā, Teātra mājas " Zirgu pasts" pagalmā gūt 3D pieredzi sapņu pasaulē, savukārt vidoprojekcijas Mākslas muzeja "Rīgas birža" ātrijā aizveda skatītāju jaunizveidotā fantāziju telpā.

11. gaismas festivāls "Staro Rīga" notiks 2018. gadā no 16. līdz 19. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!