Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Šodien, 17. novembrī, svinīgi tiks atklāts lielākais kultūras centrs Latvijā - VEF Kultūras pils, tāpēc sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvājam ielūkoties vēsturiskās foto un video liecībās par Kultūras pils norisēm pagājušajā gadsimtā.

VEF Kultūras pils durvis vērs pēc plašajiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, kas tika uzsākti 2016. gada pavasarī un bija pirmie ēkas pastāvēšanas laikā.

Ēka celta laikā no 1951. gada līdz 1960. gadam pēc arhitekta Nikolaja Semencova projekta un tika nodota vienam no lielākajiem Latvijas rūpniecības uzņēmumiem - Valsts elektrotehniskajai fabrikai. Ēka ir nozīmīgs sava laikmeta arhitektūras paraugs, kas atspoguļo gan attiecīgam laikam raksturīgo ēku tipoloģiju, gan arhitektoniski - mākslinieciskās kvalitātes. Tajā realizēja vērienīgu kultūrizglītības darbu un kultūras pasākumu organizēšanu.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs glabā plašu fotodokumentu un kinodokumentu klāstu, kas liecina par VEF Kultūras pils aktivitātēm, māksliniekiem, pašdarbniekiem, interešu pulciņiem, mākslinieciskajiem kolektīviem un kultūras pasākumiem.

Remontdarbu laikā labiekārtota VEF Kultūras pils ārējā teritorija, kā arī atjaunota ēkas ārējā fasāde. Veikti arī iekštelpu interjera, sienu un griestu restaurācijas darbi, skatuves un skaņu ierakstu studijas uzlabošanas darbi, kā arī sakārtotas ēkas iekšējās inženierkomunikācijas.

Uzlabots arīdzan darbnīcu aprīkojums, veikti telpu apkures, ventilācijas, aukstumpiegādes un vēdināšanas vadības sistēmas uzlabojumi, lai nodrošinātu atbilstošus apstākļus radošo amatieru kolektīvu ikdienas darbam. Kopumā VEF pils telpās darbojas 44 amatiermākslas kolektīvi.

VEF Kultūras pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas kalpo arī kā tūrisma objekts, jo tajā izvietots VEF Vēstures muzejs.

Piedāvājam noskatīties arī kinožurnāla "Padomju Latvija" Nr. 9 sižetu par VEF Kultūras pils atklāšanu 1960. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!