Foto: Publicitātes foto

Viestura Kairiša filma "Melānijas hronika", kas veidota pēc Melānijas Vanagas romāna "Veļupes krastā" motīviem, gadu pēc pirmizrādes piedalās vairākos kino festivālos Norvēģijā, ASV un Polijā, gūstot starptautisku novērtējumu, bet tās televīzijas pirmizrāde gaidāma Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Latvijas Televīzijas 1. kanālā, portālu "Delfi" informē "Mistrus Media" pārstāvji.

Starptautiskajā Čikāgas arthouse filmu festivālā "Blowup", kurā piedalījās "Melānijas hronika", režisors Viesturs Kairišs saņēmis Andreja Tarkovska vārdā nosaukto balvu par labāko režiju. Festivāls nosaukts 1966. gadā uzņemtās režisora Mikelandželo Antonioni filmas "Fotopalielinājums"("Blow up") vārdā un veltīts neatkarīgā kino mākslas popularizēšanai ASV. Festivālā piedalās atzīti filmu mākslinieki no visas pasaules.

Plašāk par filmu – "Delfi" projektā "Neiznīcināmi. Nesalaužami. Neaizmirstami."

Savukārt 21. un 22. oktobrī Norvēģijas galvaspilsētā Oslo jau devīto reizi norisinājās Baltijas filmu dienas un "Melānijas hronika" šajā festivālā ieguva skatītāju atzinības balvu.

3. novembrī Santamonikā notika jau otrais filmas "Melānijas hronika" seanss Amerikas kino akadēmijas biedriem, jo filma no Latvijas puses izvirzīta kandidēšanai uz ASV Kinoakadēmijas balvu nominācijā "Labākā ārzemju filma". Pēc filmas demonstrēšanas notika diskusija ar Amerikas Kinoakadēmijas locekļiem un filma producentiem Inesi Boku-Grūbi un Gintu Grūbi. Skatītāji, starp kuriem bija gan ASV Kinoakadēmijas locekļi, gan ASV scenāristu ģildes pārstāvji pēc seansa vaicāja gan par filmā atainotajiem vēsturiskajiem notikumiem 1941. gadā, gan arī par filmas kopprodukcijas valstu saistību ar filmas stāstu, filmas finansēšanas gaitu, aktrisi Sabīni Timoteo un viņas latviešu valodas prasmēm. Filmas "Melānijas hronika" nākamie seansi Losandželosā notiks 19. un 20. novembrī, kur ar ASV akadēmijas biedriem tiksies filmas režisors Viesturs Kairišs un Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

2017. gada 11. novembrī filma tiks demonstrēta Polijā nozīmīgākajā starptautiskajā operatormākslas festivālā "Camerimage", kas savā programmā izvēlas filmas, kas iezīmīgas ar izcilu operatora darbu. Festivāls notiek Polijas pilsētās Bidgoščā un festivālā filmu pārstāvēs operators Gints Bērziņš, kurš pirms gada par darbu pie filmas saņēma Tallinas filmu festivāla Black nights balvu kā labākais operators.

Savukārt Latvijā Lāčplēša dienā Latvijas televīzijas īpašajā svētku programmā plkst. 21.45 gaidāma "Melānijas hronikas" televīzijas pirmizrāde, bet plkst. 16.30 LTV1 ēterā būs filma par filmu "Visu laiku snieg. Melānijas hronika", kas stāstīs par filmas tapšanu, izsekojot šī darba uzņemšanas gaitai, radošās grupas lēmumu loģikai, ļaujot ieskatīties unikālajā literārajā un arī emocionālajā Melānijas Vanagas mantojumā.

"Ir pagājis gads kopš filmas pirmizrādes un filmu Latvijā noskatījušies vairāk nekā 80 000 skatītāju. Mēs esam gandarīti par filmai un tās veidotājiem izrādīto atzinību un to, ka šis Latvijas vēstures stāsts izskan pasaulē. Aicinām arī skatīties filmu uz lielā ekrāna Splendid Palace festivāla Lielais Kristaps ietvaros un Lāčplēša dienā Latvijas televīzijā," saka filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filma "Melānijas hronika" ir veidota filmu studijā "Mistrus Media", tā ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopprodukcija. Galveno lomu filmā atveido viena no labākajām mūsdienu Eiropas aktrisēm Sabīne Timoteo, kura 2015. gadā tika atzīta par labāko šveiciešu aktrisi, filmā lomās latviešu aktieri Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš.

Filma "Melānijas hronika" nominēta arī Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps 12 dažādās nominācijās. Lielā Kristapa seanss un diskusija "Sievietes tēls Latvijas kino" arī notiks 11. novembra vakarā plkst. 20.00 kinoteātrī "Splendid Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!