Foto: Krists Luhaers
Otrdien, 14. novembrī, pulksten 18.30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Konferenču centrā (-1. stāvā) notiks laikmetīgā izrāžu-lasījumu cikla "Lasām Latvijā" piektais lasījums, kas veltīts Garlība Merķeļa grāmatai "Latvieši, sevišķi Vidzemē filosofiskā gadu simteņa beigās", portālu "Delfi" informē LNB pārstāvji.

Apgaismības ideju iespaidā uzrakstītais Garlība Merķeļa (1769–1850) darbs "Latvieši, sevišķi Vidzemē filosofiskā gadu simteņa beigās" ieguvis kanonisku statusu kā pirmais literārais darbs, kas iepazīstināja Eiropu ar latviešiem. Polemiskais darbs nebija domāts zemniekiem – latviešiem, bet gan vācu lasītājiem. Šis latviešu nacionālajai pašapziņai būtiskais sacerējums latviski pirmo reizi tika iespiests tikai 1905. gadā, kad grāmata ieguva jaunu spēku 1905. gada revolūcijas noskaņās. Taču jau 19. gs. pirmajā pusē Merķeļa sacerējums latviski tika pavairots un izplatīts brāļu draudzes rokraksta tradīcijā.

"Mani arvien ir interesējis tas, kā šis teksts izveidoja mūsu, latviešu, apziņu par to, kas mēs esam, un vēl vairāk – kā tas mūs pašus padarīja par tiem, kas mēs esam. Merķeļa apgalvojumi – patiesi vai nepatiesi, – bet kļuva par daļu no mūsu identitātes," lasījuma režisors Valters Sīlis komentē iestudējuma centrālo jautājumu.

Izrāžu-lasījumu cikla mākslinieks ir Uģis Bērziņš. "Latviešus" kopā ar skatītājiem lasīs aktieris Toms Veličko. Izrādi papildinās vēsturnieka, LNB pastāvīgās ekspozīcijas "Grāmata Latvijā" kuratora Gustava Strengas komentārs.

Izrāžu-lasījumu ciklā tiek izmantotas LNB pastāvīgajā ekspozīcijā "Grāmata Latvijā" skatāmas vai ar tās tēmām saistītas grāmatas. "Lasām Latvijā" ar laikmetīgu skatuves līdzekļu palīdzību atklās, kā grāmatas un lasīšanas process gadsimtu gaitā veidojis Latvijas teritorijas iedzīvotāju identitāti, kā grāmatas palīdzējušas nokļūt līdz valsts idejai un tās īstenošanai, kā valsts liktenis atspoguļojas grāmatās. Izrāžu cikla veidotājus interesē ne tikai izvēlēto grāmatu saturs, bet arī to radīšanas, izdošanas un lasīšanas apstākļi, kā arī lasīšanas process kā performatīvs akts. Šī gada gaitā LNB notiks piecas izrādes-lasījumi, 2018. gada sākumā būs iespēja vienas nedēļas garumā noskatīties visus iestudējumus.

Ekspozīcijā "Grāmata Latvijā" apskatāms J. Pulana 1849. gada "Latviešu" latviskojums rokrakstā. 14. novembrī ekspozīcija atvērta no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Pasākumu cikls norit Latvijas valsts simtgades pasākumu programmas ietvaros. Ieeja – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!