Šā gada 17. novembrī jau trešo reizi tiks pasniegta "Austras balva" – Latvijas mūzikas profesionāļu un kritiķu balva aizvadītā gada labākajam albumam. Viena no finālistēm, kas šogad pretendē uz šo apbalvojumu, ir dziedātāja Elizabete Balčus un viņas albums "Conarium". Par nomināciju un balvai izvirzīto ierakstu Latvijas Radio 5 stāsta pati Elizabete.

Albums "Conarium" iznāca pagājušā gada 26. oktobrī, īsi pirms tika pasniegta otrā "Austras balva", tāpēc albums neiekļuva starp pērn izvērtētajiem ierakstiem, bet tika piedāvāt žūrijas vērtējumam šogad. Albums ierakstīts un miksēts gada laikā studijā "Studio 55", kopā ar skaņu režisoru Silvestru Zemgalu, bet māsterings uzticēts Benam Lustigam Austrālijā. Albumu izdeva Lielbritānijas neatkarīgās mūzikas izdevējniecība "Liminal Noise". Albumu producējusi Elizabete Balčus pati.

Albuma nosaukums Conarium latīņu valodā nozīmē epifīze jeb trešā acs, vai dziedzeris, kas atrodas starp cilvēka smadzeņu abām puslodēm. Epifīze reaģē uz gaismu, turklāt atšķiras tās darbība dienā un naktī. Naktī epifīze izdala hormonus, kas atbild par miega regulāciju, tas ietekmē arī mūsu sapņus, to cik tie ir krāsaini, savukārt dienā šis hormons palīdz justies laimīgiem.

"Iespēja izdot albumu Lielbritānijā nokrita kā no gaisa, trīs nedēļas pirms tā izdošanas," stāsta Elizabete Balčus. Sākotnēji viņa bija iecerējusi izdot albumu pati, jo nav vēlējusies ilgi gaidīt un izdarīt to pēc iespējas ātrāk. Tad uzradusies izdevniecība "Liminal Noise" un piedāvājusi albumu izdot. Pateicoties izdevējiem, albums šobrīd ir pieejams arī Lielbritānijas klausītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!