Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 28. oktobrī, biedrības "Free Riga" mākslas rezidencē D27 (Dzirnavu ielā 27) notiks sarunu un mākslas festivāls "Estebiju", kura ietvaros apmeklētāji ir aicināti piedalīties performancēs, sarunāties un spriest par nāvi un mirstību, klausīties tematiskus dzejas lasījumus, kā arī mūziķa Imanta Dakša koncertu.

Kā portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji, festivāls "Estebiju" veidots kā alternatīva bagātīgajam rudens nāves rituālu klāstam, reizē iezīmējot piederību "death positive" kustībai, kas sabiedrībā aktualizē ar nāvi un gatavošanos tai saistītus jautājumus, kā arī veido platformu, kurā par tiem domāt un tos risināt.

"Estebiju" ietvaros 28. oktobrī norisināsies vairākas mirstības tematikai veltītas performances, dzejas lasījumi un sarunu sesijas jeb "Nāves kafejnīcas", kur apmeklētāji brīvā formā aicināti dalīties domās, iespaidos un pieredzē saistībā ar nāvi un mirstību. "Nāves kafejnīca" ir īpašs tikšanās formāts, kas īsā laikā pārtapis globālā kustībā, un šādas tikšanās tiek rīkotas daudzviet pasaulē, arī Latvijā. "Estebiju" laikā norisināsies gan "Nāves kafejnīca", gan pēc līdzīgiem principiem veidota "Filozofiskā nāves tējnīca" (sarunu vadīs filozofs Kaspars Eglītis) un "Nāves salons".

Visa vakara garumā interesentiem būs iespēja apmeklēt "Labās nāves biroju" - informatīvu meditācijas telpu, kas aicina uz refleksiju un rīcību labās nāves labā. Tajā varēs uzzināt par to, kas ir pēdējā un pirmspēdējā griba un kas jāzina, lai tās sagatavotu.

Ar dzejoļiem un atdzejojumiem Mirstīgo dzejas lasījumos no pulksten 19.00 piedalīsies dzejnieki Andrejs Vīksna, Anna Belkovska, Arvis Viguls, Lauris Veips un Raimonds Ķirķis. Uzreiz pēc tam emocionāli pietuvoties mirstības apziņai aicinās apvienība "Library of People" ar performanci "f(un)eral," kurā dalībnieki varēs izspēlēt savu bēru ainu, un pulksten 22.00 koncertēs mūziķis Imants Daksis, kura dziesmām raksturīga nojauta par nāves tuvumu.

Festivālu "Estebiju" rīko apvienība "Deer Diary Collective", kas pēta dzenbudisma konceptu par "nediskriminējošu domāšanu" jeb satori un tā iespējamību mūsu dzīvēs. Kolektīvs ir rīkojis Nāves kafejnīcas un sarunu tikšanās par empātiju un mīlestību Somijā un Latvijā.

Vairāk informācijas un programma atrodami festivāla mājaslapā un "Facebook" profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!