Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dadaisma mākslas pioniera un redīmeida radītāja Marsela Dišāna versija par Leonardo da Vinči klasisko gleznu "Mona Liza" nedēļas nogalē Parīzes izsoļu namā "Sotheby`s" pārdota par 750 tūkstošiem ASV dolāru (632,500 eiro), ziņo Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Dišāna versija par Monu Lizu, kurā Džokonda redzama ar ūsām un bārdu, bija viens no deviņiem izsolē pārdotajiem konceptuālās mākslas tēva darbiem. Sākotnējā 1964. gadā radītās gleznas cena tika lēsta no 400 līdz 600 tūkstošiem eiro.

Ūsainās Monas Lizas gleznas nosaukums ir "L.H.O.O.Q", kas franču valodā izklausās kā frāze "elle a chaud au cul". Burtiskā tulkojumā tas nozīmē "viņa ir uzbudināta".

Dišāns savas radošās karjeras laikā radījis vairākas dažādu izmēru un dažādos medijos atainotas versijas par ikonisko gleznu, tostarp arī melnbaltu Monu Lizu ar pīpi. Šādā veidā dadaistu mākslinieki meta izaicinājumu tradicionālajai mākslai, paužot dadaistisko nihilismu un protestu pret pastāvošajiem mākslas un sabiedrības principiem.

Izsole notika amerikāņu mākslas kolekcionāra Artūra Brandta privātās kolekcijas izpārdošanas ietvaros. Kopumā tika izsolīti 110 dadaistu un sirreālistu mākslas darbi par kopējo vērtību 3,9 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!