Foto: AFP/Scanpix

Piektdien, 20. oktobrī, Britu bibliotēkā atklāta izstāde "Harijs Poters: Maģijas vēsture" ("Harry Potter: A History of Magic"), tādējādi atzīmējot 20 gadu jubileju kopš pirmās "Harija Potera" grāmatas publicēšanas, vēsta ārvalstu mediji.

Līdztekus "Harija Potera" grāmatu sērijas eksponātiem un pašas Dž. K. Roulingas piezīmēm, manuskriptiem un zīmējumiem izstādē apskatāmas retas burvestībām veltītas grāmatas un manuskripti no visas pasaules, kā arī katli, slotas, kristāla lodes un burvju dziru receptes.

"Mūsu izstāde atklāj vēsturi, mitoloģiju un folkloru, kas ir "Harija Potera" stāstu pamatā," aģentūrai "Reuters" atklāj izstādes galvenais kurators Džulians Harisons.

Vērienīgā ekspozīcija sadalīta pa tematiskām sekcijām – mācību priekšmetiem, kādi jāapgūst Cūkkārpas studentiem, sākot no buršanās un beidzot ar burvju dziru gatavošanu un zīlēšanu. Tāpat apmeklētājiem ar digitālām taro kārtīm ir arīdzan iespēja izzīlēt savu nākotni.

Izstādē apskatāmi arī Britu bibliotēkas senākie objekti – apdeguši un saplaisājuši kauli, kas tika izmantoti zīlēšanai Ķīnā pirms 3000 gadu, un grāmata, kurā aprakstīta "monstroza pūķa" nolaišanās kādā Boloņas laukā 1572. gada 13. maijā.

Jau pirmajā izstādes dienā interese par to bijusi milzīga, un iegādāts jau vairāk nekā 30 tūkstoši ieejas biļešu.

Septiņas iznākušās "Harija Potera" grāmatas ir tulkotas 68 valodās un visā pasaulē pārdots vairāk nekā 400 miljonu kopiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!