Gaidot otrās Latvijas simtgades programmas filmas "Ievainotais jātnieks" pirmizrādi kinoteātros 24. oktobrī, LMT piedāvā ielūkoties aizkadros, kur režisore Ilona Brūvere un mūzikas autors Ēriks Ešenvalds stāsta par filmas veidošanu un dalās pārdomās par galveno varoni Kārli Zāli.

Tēlnieks Kārlis Zāle savu Latvijas valsts vīziju un nemirstību iemūžinājis divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapos. 2018. gadā līdz ar Latvijas simtgadi tiks atzīmēta arī tēlnieka 130. jubileja. Filmā "Ievainotais jātnieks" Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās – gluži tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās.

"Ievainotais jātnieks" balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar izcilām mākslas personībām un tā laika ideāliem. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta Brīvības pieminekļa celtniecībai, kā arī tēlnieka Kārļa Zāles personībai, kuru filmā atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads.

Dokumentālās filmas "Ievainotais jātnieks" aizkadri skatāmi arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē "LMT Straume" un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!