Foto: DELFI
Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultāte, sākot no 25. oktobra, trešdienu vakaros aicina apmeklēt populārzinātnisko lekciju ciklu "Reformācijas 500. gadadienu atzīmējot: Reformācija un tās pēdas Latvijas vēsturē", portālu "Delfi" informē LU pārstāvji.

Ar šo lekciju ciklu tiek turpināta iepriekšējo gadu tradīcija, kad bija iespēja noklausīties ciklus "Vēstures mozaīka", "Latvija gadsimtu gaitā: desmit vēsturiskas skices", "Kultūras mantojums: saglabāšana, interpretācija, restaurācija", "Reformācijas 500. gadadienu sagaidot: Baznīca un reliģiozitāte viduslaiku Livonijā pirms Reformācijas". Šā gada priekšlasījumi aicina pievērst uzmanību reformācijas 500. gadadienai, ko atzīmējam šogad.

Lekcijas populārā formā aplūko aktuālu pētniecisko problēmu loku, atspoguļo jaunāko pētījumu rezultātus un pētnieku atziņas. Kopumā notiks astoņas lekcijas, kas raksturos Reformācijas norises un iespaidu uz Latvijas vēsturi turpmākajos gadsimtos, īpaši pievēršot uzmanību sabiedrības reliģiozitātes un konfesionālo atšķirību dažādajām izpausmēm, reformācijas iesakņošanos sekmējošajiem un kavējošajiem faktoriem, protestantisma lomai latviešu tautas vēsturē, Evaņģēliski luteriskās baznīcas attīstībai.

Lekcijas notiks katru trešdienu no 25. oktobra līdz 13. decembrim, pulksten 18.00 LU Vēstures un filozofijas fakultātē Aspazijas bulvārī 5, 510. auditorijā. Katra lekcija ilgs pusotru stundu un pēc tās paredzēta diskusija.

Lekcijas būs skatāmas tiešraidē LU mājaslapā. Arī lekciju videoieraksti būs pieejami LU portālā, kā arī "YouTube" vietnē.

Lekciju programma:

25. oktobrī: Dr. hist Andris Levāns - "Romas balss un Lutera atbalss Rīgā: Par bailēm, piesardzību un pārmaiņu nojausmu Livonijā 16. gadsimta 20. gados".

1. novembrī: Mag. hist. Edgars Plētiens - "Esošā turpinājums vai pārmaiņas: reliģiskā situācija Livonijas pilsētās un laukos 16.gadsimtā".

8. novembrī: Dr. philol. Aija Taimiņa - "Grāmata kas veidoja Reformāciju, grāmatas, kas radīja Reformāciju, grāmatas, kas pārdzīvoja Reformāciju: Rīgas pilsētas bibliotēkas mantojums".

15. novembrī: Dr. art. Elita Grosmane - "Mākslas lomas maiņa Lutera reformas ietekmē".

22. novembrī: Dr. hist Gvido Straube - "Protestantisma loma latviešu zemnieku garīgajā un intelektuālajā atmodā pēcreformācijas gadsimtos".

29. novembrī: Mag. hist Tatjana Bogdanoviča - "Jezuītu darbība Latgales teritorijas rekatolizācijā 17.-18.gadsimtos: mīts un patiesība".

6. decembrī: Dr. theol. Linards Rozentals - "Luteriskās baznīcas Latvijā dažādie pašizpratnes veidi - vēsturē un mūsdienās".

13. decembrī: Dr. hist Kristīne Ante - "Apgaismotie luterāņi, fanātiskie baptisti, tumsonīgie pareizticīgie un katoļi? Stereotipi par konfesionālo piederību 19./20.gadsimta mijas publisko diskusiju krustugunīs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!