Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 17. oktobrī plkst. 19.00 festivāls "Arēna" sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti", aicina uz Latvijas Radio bigbenda jaunās programmas "Latviešu džeza svītas vol. II" pirmatskaņojumu un CD prezentāciju, portālu "Delfi" informē festivāla "Arēna" rīkotāji.

Turpinot projektu "Latviešu džeza svīta", Latvijas Radio bigbends radījis otro albumu. Tā radīšanā iesaistījušies jauni, talantīgi un daudzsološi latviešu mūziķi un komponisti – pianists Rūdolfs Macats, ģitārists Matīss Čudars un pianists Krists Auznieks. Jaunie komponisti turpina studijas un profesionālās karjeras ārpus Latvijas – viņu muzikālās kompozīcijas atspoguļo arī aktuālākās šī brīža tendences uz pasaules džeza mūzikas skatuves.

Albums "Latviešu džeza svīta vol. II" iekļauj deviņus skaņdarbus dažādos džeza mūzikas stilos. Orģinālmūzikas pamatmērķis ir turpināt džeza svītas skaņdarbu kompozīcijas latviešu mūzikā un atdzīvināt džeza svītas žanru Latvijā, ko uzņēmies Latvijas Radio bigbends.

Jautājums - vai eksistē tāds īstens latviešu džezs? - ir bijis aktuāls kā pirms 50 gadiem, tā tagad. Un ar ko Latvijā radītā džeza mūzika atšķiras no citvalstu skaņdarbiem? Atbildi uz to Latvijas Radio bigbends cenšas sniegt jaunajā projektā Latviešu džeza svīta, kuram tagad jau radīts otrais albums.

Latvijas Radio bigbendam ir būtiska nozīme Latvijas džeza mūzikas vēsturē un 2016. gadā nosvinēja 50. gadadienu kopš tā dibināšanas.

Latvijas Radio bigbendu vadījuši tādi latviešu mūzikas smagsvari kā komponists Ringolds Ore, vijolnieks un aranžētājs Alnis Zaķis (1968–1991), maestro Raimonds Pauls un trompetists Gunārs Rozenbergs. Pašlaik mūziķi turpina popularizēt latviešu džeza mūziku dažādām auditorijām, koncertējot ne tikai džeza mūzikas festivālos, bet arī pilsētvides notikumos.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Koncerta biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!