Foto: Publicitātes foto

No 19. līdz 21. oktobrim Rīgā norisināsies RIXC mākslas un zinātnes festivāls ar tematiku "Virtualitātes un realitātes", ko atklās 19. oktobrī pulksten 19.00 "kim?" laikmetīgās mākslas centrā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Kas ir virtuālā realitāte, kādi ir virtuālās realitātes tehnoloģiju ieviestie jauninājumi un ko tie sola sniegt mākslas, izglītības, izklaides industriju un jaunu zināšanu attīstībā? Tie ir jautājumi, uz kuriem atbildes tiks meklētas festivāla ietvaros.

Sagaidāms, ka virtuālo tehnoloģiju iespējas nākotnē tiks izmantotas ikvienā sfērā – gan izglītībā un zinātnē, gan mākslā un kultūrā, gan medijos un biznesā. Taču virtuālo tehnoloģiju visuresamība nozīmē arī neierobežotas iespējas tikt novērotam, izsekotam un kontrolētam. Īpaši tādēļ, ka mūsdienās paplašinātā (augmentētā) un virtuālā realitāte apvienojas ar mākslīgā intelekta attīstību, "gudrajiem" algoritmiem un "lielajiem datiem", kā arī biometriskajām funkcijām, kā, piemēram, sejas atpazīšanas algoritmi lidostās vai pirkstu nospiedumu izmantošana mobilo telefonu atbloķēšanai. Jaunās virtuālās vides tiks aplūkotas arī plašākā sabiedrības pārmaiņu kontekstā, salīdzinot ar to priekšgājēju – telefonu, televīzijas, interneta un mobilo tālruņu – radītajām pārmaiņām.

Festivāla uzmanības centrā ir starptautiska konference "Atklātie lauki" (Open Fields), kas norisināsies no 19. līdz 21. oktobrim Latvijas Nacionālās mākslas muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Konference, kas ir ikgadēja tikšanās vieta starptautiska līmeņa akadēmiskajiem pētniekiem un māksliniekiem, kuru interešu lokā ir mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās, Tā tika uzsākta 2016. gadā ar mērķi izveidot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona platformu mākslas pētniecībai. Konferencē piedalīsies 80 dalībnieki, tādējādi pārstāvot vairāk kā 30 valstis un 60 dažādas universitātes, mākslas centrus, muzejus un uzņēmumus. Šogad konference apskatīs virtuālās realitātes 30 gadu vēsturi, kā arī uzdos jautājumus par to, kas šo nozari sagaida nākotnē? Īpašie lektori – Monika Flaišmane un Volfgangs Štrauss (Vācija), Deivids Rotenbergs (ASV), Ellena Pērlmane (ASV) un Kriss Salters (Kanāda).

Detalizētāka konferences programma pieejama šeit.

Biļetes uz vieslekcijām un paralēlajām sesijām iespējams iegādāties konferences norises vietās.

Izstādes "Virtualitātes un realitātes" atklāšanā "kim?" laikmetīgās mākslas centrā, kas notiks 19. oktobrī pulksten 19.00, uzstāsies mūziķis Deivids Rotenbergs (ASV) un būs apskatāmi 25 starptautisku mākslinieku darbi. Festivāla izstādē būs skatāmi paši inovatīvākie mākslas darbi, kuru autori eksperimentē ar paplašināto un virtuālo realitāti, rada imersīvas vides un apskata, kā dažādas sabiedrības daļas reaģēs uz virtuālās/paplašinātās realitātes un imersīvo tehnoloģiju straujo attīstību? Izstāde būs apskatāma līdz 28. novembrim. Atklāšanas dienās 20. – 22 oktobrī un noslēguma dienās 26. – 28. novembrī ieeja būs bez maksas.

Festivāla apmeklētājiem abās RIXC galerijās tiks piedāvātas arī divas paralēlās, ar virtuālās realitātes tēmu saistītas izstādes: Rasas Šmites un Raita Šmitu "Mikropasauļu svārstības" un mākslinieku grupas "Trihars" izstāde "data.logs". Sīkāka informācija šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!