Foto: Reinis Hofmanis
Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" Māra Sirmā vadībā 16. oktobrī koncertēs Helsinku Akmens baznīcā. Šis koncerts ir Latvijas veltījums Somijai simtgadē, kā arī vēstījums par gaidāmo Latvijas valsts simtgadi, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Koncertā galvenokārt būs dzirdama izlase no kora īstenotā projekta "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei", kura ietvaros apmēram 100 latviešu komponisti divu gadu laikā mudināti rakstīt jaundarbus korim, izvēloties tos veltīt kādai no piecām stihijām – zeme, ūdens, mīlestība, debesis (gaiss) un uguns. Šīs kora dziesmas ir arī kā katra skaņraža personīgais veltījums Latvijai simtgadē.

Starp projekta komponistiem ir ilggadējais kora vokālais pedagogs Ansis Sauka, sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe, Raimonds Pauls, Andris Kontauts, Jēkabs Jančevskis, "The Sound Poets" līderis Jānis Aišpurs un Ēriks Ešenvalds.

Līdzās šiem jaundarbiem skanēs arī 20. gadsimta kormūzika – somu lielmeistara Einojuhani Rautavāras šedevrs "Canticum Mariae virginis" un Pētera Vaska "Māte saule".

Savukārt 18. un 19. oktobrī Kotkas un Kovolas baznīcās koris "Latvija" sadarbībā ar somu kamerorķestri "Kymi Sinfonietta" maestro Olari Eltsa vadībā atskaņos J. Haidna oratoriju "Gadalaiki"un P. Vaska opusu "Fruits of Silence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!