Foto: Publicitātes foto

"Ne vienu reizi vien esmu sajutis viņa mūziku krāsās. Pēc koncerta jutos kā apmeklējis Jāņa Lūsēna gleznu izstādi," tā par savu bijušo kolēģi grupa "Zodiaks", komponistu Jāni Lūsēnu pēc programmas "Aiz...mūzika vēlā vakarā" noklausīšanās saka dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels.

Koncertprogramma, kas šoruden izskan baznīcās dažādās vietās Latvijā, turpināsies Valmierā, Baltezerā, bet vēlāk arī Saldū un Jūrmalā.

"Es priecājos par Jāni Lūsēnu. Ne vienu reizi vien esmu sajutis viņa mūziku krāsās. Pēc koncerta jutos kā apmeklējis Jāņa Lūsēna gleznu izstādi. Tas tā ir pirmo reizi, lai gan man viņa mūzikas valoda ir ļoti pazīstama, es to patiešām saprotu, daudzus gadus esmu pats šajā valodā runājies ar Jāni Lūsēnu. Tomēr tagad pirmo reizi izdzirdēju kā Jānis ar skaņām glezno," pēc koncerta Pēterbaznīcā Rīgā saka Zigfrīds Muktupāvels.

Viņš Lūsēnu raksturo kā savas taciņas gājēju, kurš ir mūžīgi ceļā. "Gan dzīvē, gan mūzikā Jānis nevis domā un fantazē par to, kas ir "aiz", bet viņš skaidri redz – tur ir tas, ko man vajag un tur man būs labi. Līdzko viņš tur nonāk, viņš atkal redz nākamo vietu, kur viņam būs labi. Sanāk tāds bērnišķīgais raksturs, kas mūžīgi ir ceļā, un paldies Dievam, ka tā. Jo, ja viņš vienreiz apstāsies, tad būs bēdīgi. Viņš iet pa savu taciņu, cits iet pa citu ceļu…"

Koncertprogramma "Aiz...mūzika vēlā vakarā" ir tāds ceļojums plašajā skaņu pasaulē, par kādu komponists Jānis Lūsēns sapņojis jau ilgus gadus. Meditatīvās kompozīcijas radītas, ļaujoties relaksētai pirkstu pieskārienu spēlei pa klavieru taustiņiem un apcerīgām pārdomām. Nedomāt, nemēģināt apzināti kontrolēt, ļaut notikt – tāds bija komponista Jāņa Lūsēna mērķis, pievēršoties šo skaņdarbu radīšanas procesam. "Klavieres, akustika, miers.. Nekādu ambīciju un cilvēcisko ikdienas kaislību. Tikai smalku tembru nepretencioza rotaļa," tā Jānis Lūsēns raksturo jaunradīto materiālu.

Koncertprogrammas "Aiz… Mūzika vēlā vakarā" sastāvs: Jānis Lūsēns – "Una Corda" klavieres; Harijs Gūtmanis un Karīna Mazūra - metalofoni, zvaniņi, perkusijas; Māris Ziemelis – čells, Evija Mundeciema - flautas, bansuri, monohords, zvaniņi; Jānis Lūsēns - basa un citas ģitāras.

Koncertvietas:

20. oktobris - Valmieras Sv. Sīmaņa evaņģēliski luteriskā baznīca
21.oktobris – Baltezera baznīca
27.oktobris – Saldus SV. Jāņa evaņģēliski luteriskā baznīca
2. decebris – Dubultu evaņģēliski luteriskā baznīca

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!