Foto: Publicitātes foto
Novembrī Rīgā ieradīsies analogā kino mākslinieki Ričards Tuijs (Richard Tuohy) un Dianna Barija (Dianna Barrie) no Melburnas, Austrālijas, lai vadītu divu dienu 16mm krāsu filmas radošo darbnīcu un demonstrētu savu filmu programmu "Roka un mašīna", portālu "Delfi" informē "Kino Bize" pārstāvji.

Filmas būs iespēja redzēt 9. novembrī kinoteātrī "Kino Bize", savukārt radošā darbnīca notiks 11. un 12. novembrī notiks Baltijas Analogās laboratorijas telpās.

Ričards Tuijs un Dianna Barija vada Austrālijas vienīgo super8 filmu laboratoriju "nanolab", kur sastopas roku darbs un industriālās kino tehnoloģijas. Abi ir līdzdibinājuši un aktīvi darbojas arī Melburnas analogā kino mākslinieku kolektīvā "Artist Film Workshop". Ričards un Dianna veido filmas gan kopīgi, gan individuāli, taču abos gadījumos tie lielākoties sakņojas "pašdarinātā" kino tradīcijā, priekšplānā izvirzot interesi par filmas struktūru un formālajiem aspektiem Autoru darbi ir rādīti festivālos un atsevišķās programmās Austrālijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Āzijā, Ričards ir arī Austrālijas Starptautiskā eksperimentālā kino festivāla (AIEFF) līdzdibinātājs. Būdami pašdarinātā kino doto iespēju atbalstītāji, viņi daudz laika pavada, lai dalītos ar savām zināšanām dažādās meistardarbnīcās gan Austrālijā, gan citur pasaulē.

Meistardarbnīcā Rīgā būs iespēja apgūt mākslinieku pašu izveidoto "cromaflex" tehniku, ar kuras palīdzību iespējams kombinēt dažādus attēla attīstīšanas veidus uz vienas filmas. Tā ļauj radīt gan krāsu pozitīvu, gan krāsu negatīvu, gan melnbaltu attēlu vienas lentes un arī atsevišķa kadra ietvaros. Turklāt šīs izvēles var tikt izdarītas pilnā apgaismojumā, sniedzot unikālu fotoķīmisku brīvību. Meistarklasei var pieteikties jebkurš interesents ar vai bez iepriekšējas pieredzes.

"Cromaflex" tehnikas rezultātu iepriekš būs iespējams redzēt arī filmu programmas ietvaros 9. novembrī Kino Bize. Programmā "Roka un mašīna" autori demonstrēs septiņas pašu veidotas 16mm filmas, kurās pētīta kino mehāniskā aparāta nozīme un iespējas postindustriālajā laikmetā, tā no jauna novērtējot un interpretējot mūsu pašu mašīnu ēras transformēto dabu.

Vairāk informācijas par pasākumu norisi un pieteikšanos meistarklasei – balticanaloglab.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!