Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar Viļņas galeriju "(AV17)" šī gada festivāla "Zemlika" ietvaros Durbē pirmoreiz tiks izstādīti ārvalstu mākslinieku darbi – skulptoru Andrjus Ermina sērija "Mutācijas" un Nerijus Ermina instalācija "Iestudējums. Kāršu nams".

Galerija "(AV17)" Durbē pārstāvēs Lietuvas laikmetīgās tēlniecības māksliniekus, brāļus Neriju Erminu (Nerijus Erminas) un Andrju Erminu (Andrius Erminas). Pazīstamie mākslinieki parasti tiek saistīti ar pēdējā desmitgadē aktīvo skulptoru paaudzi, un viņu mākslai tiek piekārtas "konceptuālās", "sirreālās" un "objektu" mākslas birkas.

Lai arī abi brāļi nodarbojas ar tēlniecību, viņu īstenotās ieceres un tehniskie paņēmieni atšķiras. Kamēr Nerijus savās stāstnieciskajās instalācijās pavisam reālas situācijas vizualizē sirreāli, paužot savu interesi par cilvēka psiholoģiju, bezapziņu, Andrju vairāk nodarbina materiālu izmantojums viņa skulptūrās. Viņš ir labi zināms savas īpašās pieejas jauktu materiālu pielietojumā, skulptūrās lietotus, ikdienas sadzīvē sastopamus priekšmetus ievietojot dažādos mākslinieciskos kontekstos.

Andrjus Ermina darbi, kuriem dots nosaukums "Mutācijas", ir daudzslāņainas skulptūru kompozīcijas, kuras, izmantojot ikvienam atpazīstamus dabīgus un cilvēka radītus priekšmetus, izmaina ikdienu un rada jaunus, personiskus stāstus. Dabas elementi – koki, saknes, dzīvnieku skeleti, bišu vasks – jaucas ar vizuālās mākslas, arhitektūras, reliģijas, ikdienas un modernās pasaules artefaktiem. Andrjus Ermins aicina katru vērotāju pašu meklēt robežu starp īsto un mākslas radīto fikciju.

Savukārt Nerijus Ermina instalācija "Iestudējums. Kāršu nams" atklāj tikko manāmo pāreju starp realitāti un sirreālo, bezapziņas pieredzi. Mākslinieka radītā instalācija atpazīstamus cilvēka ikdienas elementus pavērš pavisam citā, neierastā virzienā, prom no realitātes, ļaujot vērotājam gluži vai bezgalīgi rotaļāties ar nozīmēm. Atsevišķi priekšmeti ir izkārtoti pēc scenogrāfijā ierastiem principiem, vairoties no liekvārdības un atklājot būtiskākās šo priekšmetu savstarpējās saiknes. Mākslinieks savās smalkjūtīgajās kompozīcijās tiecas analizēt svarīgas un vispārzināmas tēmas, koncentrējoties un emociju rosināto pieredzi. Šī, nenoliedzami, subjektīvā pieeja mudina ieraudzīt un iepazīt lietas, kurām citkārt mēs paietu garām.

Foto: Publicitātes foto

Lietuviešu mākslinieku Erminu izstāde "Noliktavā" jeb pop-up galerijā "(AV17)" (veikala "Tev…" sētā) Durbē bez maksas būs skatāma abas festivāla dienas – 20. oktobrī no pulksten 17.00 līdz 23.00 un 21. oktobrī no 9.00 līdz 23.00.

Biļetes uz septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" 20. un 21. oktobrī Durbē ierobežotā skaitā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!