Foto: Publicitātes foto
No 26. oktobra līdz 25. februārim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva izstāžu zālē būs atvērta dažādām iespiedtehnikām veltīta izstāde "Melnās mākslas darbnīca", kuras ietvaros pirmoreiz Latvijā bez maksas varēs vienkopus aplūkot un izmēģināt dažādas iespiedpreses un drukas iekārtas – no 19. gs. bostonpreses līdz mūsdienās Latvijā ražotam trīsdimensiju (3D) printerim, portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

"Melnā māksla" jeb "Schwarze Kunst" ir jēdziens, ko vācu valodā lieto, lai runātu par grafikas mākslu un poligrāfijas nozari. Pirms Otrā pasaules kara to plaši izmantoja arī latviešu valodā. Melnā māksla apvieno tehnoloģiski sarežģītu, procesa laikā arī netīru darbu ar pārsteidzoši precīzu un smalku rezultātu.

Visas iespiedpreses un drukas iekārtas izstādē "Melnās mākslas darbnīca" būs pilnā darba kārtībā, un apmeklētāji varēs iepazīties ar dažādu iespiedtehniku (augstspiedums, dobspiedums, litogrāfija, sietspiede un digitālā druka), kā arī 3D drukas pamatprincipiem.

Iespiedtehnikas palīdzēs atklāt arī visdaudzveidīgākie eksponāti – sākot ar dažādos laikos iespiestām grāmatām un Latvijas Republikas pirmajām pastmarkām (kuras papīra trūkuma dēļ 1918. gadā iespieda uz ģeogrāfisko karšu otras puses), līdz paša jaunākā Latvijā ražotā skrituļdēļa paveida (gardēļa jeb longbborda) dizainam un ar 3D printeri drukātai stārķa kājas protēzei.

Foto: Publicitātes foto

Grafikas mākslas aizkulisēs izstādē ļaus ielūkoties skices un iespiedformas, kuras veidojuši pazīstami 20. un 21. gadsimta mākslinieki – Romans Suta, Oļģerts Ābelīte, Kristians Brekte un citi.

Sadarbībā ar Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju (LPUA), kas šogad svin 20 gadu pastāvēšanas jubileju, izstāde arī iepazīstinās ar visizcilākajiem mūsdienu Latvijas poligrāfijas nozares veikumiem. Tikai aptuveni 20% Latvijas tipogrāfiju produkcijas tiek ražoti vietējam tirgum. Četrreiz vairāk Latvijā iespiesto produktu aizceļo uz citām pasaules valstīm. Latvijā tiek drukāti skandināvu dizaina žurnāli, visā pasaulē atpazīstamu lielo koncernu pārtikas un kosmētikas produktu iesaiņojumi un izdevumi, kas reprezentē gan karaļnamus, gan respektablas institūcijas.

Izstādi "Melnās mākslas darbnīca" pavadīs plaša grafikas meistardarbnīcu programma (informācija par darbnīcām tiks ievietota LNB mājaslapā un "Facebook" lapā, notiks lekcijas, kā arī ekskursijas uz dažādām Latvijas tipogrāfijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!