Foto: Reuters/Scanpix

Daudzi no Pablo Pikaso dižākajiem darbiem no 10. oktobra līdz 2018. gada 11. februārim būs apskatāmi Pikaso muzejā Parīzē. Izstādē atspoguļots izšķirošais gads mākslinieka dzīvē, kas nostiprināja viņa 20. gadsimta mākslas pasaules dižgara statusu.

Izstāde "Pikaso 1932: erotiskais gads" ("Picasso 1932: Erotic Year") fiksē spāņu mākslinieka produktīvo jaunradi 1932. gadā, kuru mākslas pasaulē dēvē par viņa "brīnumu gadu".

1932. gadā Pikaso radīja vairāk nekā 300 mākslas darbu, un Parīzes Pikaso muzeja izstādē eksponēti vairāk nekā 100 no tiem. To skaitā ir arī viņa meistardarbs "Sapnis" – erotisks guļošas Marijas Terēzes Valteres – Pikaso mīļākās – portrets. Izstādē aplūkojams vēl viens Valteres gleznojums –"Meitene pie spoguļa".

"Mēs nodēvējām 1932. gadu par erotisku, jo Pikaso savos darbos erotiku izmantoja kā dzinējspēku," aģentūrai "Reuters" atklāj izstādes kuratore Viržīnija Predrizo. "Šie darbi, pārsvarā gleznas, ir uzlādēti ar spēcīgu erotisku un seksuālu spēku, un caur šo spēku Pikaso radīja vēl spēcīgākus un izteiksmīgākus mākslas darbus."

Daudzi no izstādē aplūkojamajiem darbiem ir aizlienēti no privātām kolekcijām vai ārzemju muzejiem. Piemēram, "Meitene pie spoguļa" reti kad pamet savu mājvietu Ņujorkas Modernās mākslas muzejā.
Nedēļas nogalē notika izstādes atklāšana kopā ar Pikaso meitu Maju, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un viņa kundzi Brižitu.

Pikaso tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem māksliniekiem, kurš savas dzīves laikā radīja 13500 gleznu un 300 skulptūru. Viņš mira 1973. gadā 92 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!