Foto: Jānis Porietis
Trešdien, 18. oktobrī kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks koncertcikla "Nāc, ieklausies orķestrī Rīga!" pirmā saruna par mūziku, kuru vadīs dziedātājs un aktieris Daumants Kalniņš. Sarunas tēma – dažādi sitaminstrumenti Latvijā un pasaulē, tādēļ sarunas nosaukums ir "Plaukstiņpolka", portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Koncertsarunā piedalīsies orķestris "Rīga" diriģenta Valda Butāna vadībā. Orķestrim pievienosies stepa dejotāju duets.

Mazajiem klausītājiem būs iespēja tuvāk iepazīt dažādus sitaminstrumentus – sākot ar cilvēka rokām, kājām un ķermeni, kas bija pirmie ritmu radošie skaņu rīki līdz mūsdienu plašajam sitaminstrumentu klāstam.

Kā skan orķestra šķīvji, lielie un mazie zvani, ksilofons, raganella, marakass un dažādi eksotiskie mūzikas instrumenti; vai mūzika var rasties no akmens un koka – atbildes sniegs Orķestra "Rīga" uzstāšanās. Starp orķestra mūzikas instrumentiem būs iespējams dzirdēt arī rakstāmmašīnu.

Ja latviešiem ir "Plaukstiņpolka", tad mūsdienu mūzikā ar roku plaukšķināšanu veido daudz sarežģītākus ritma rakstus, kā Stīva Reiha 1972. gadā sacerētajā darbā "Clapping Music".
Steps – deja, kuras laikā ar īpašām kurpēm tiek veidoti ritmiski akcenti. Dejotājas Guna Kaše un Annija Kesele ļaus baudīt stepa deju, skanot orķestra spēlei mūzikas fragmentos no Čārlija Čaplina filmām un slavenajā Heinrija Mančīni "Rozā panterā".

Koncertciklu "Nāc, ieklausies orķestrī Rīga!" kopumā veido četras sarunas par mūziku. Tās ieteicamas pirmo četru klašu skolēniem un bērniem līdz 10 gadu vecumam. Nākamās sarunas par mūziku notiks 6. decembrī, kad varēs klausīties, kā ziemas noskaņas, daba ziemā un bērnu ziemas prieki ir attēloti mūzikā un dziesmās. 2018. gada 24. janvārī varēs iepazīties ar dārgmetāliem orķestrī. Koncertcikls noslēgsies 28. februārī, kad tiks skaidrots, kas ir kopīgs sportistam un mūziķim un cik nozīmīga ir sporta tēma mūzikā.

Koncertcikla "Nāc, ieklausies orķestrī Rīga!" abonementus iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!