Foto: Aleksandra Beļcova. ‘Sieviete jūras krastā’. No zīmējumu albuma ‘Kaukāzs’. 20. gs. 60. gadu pirmā puse. Papīrs, pastelis. SBM kolekcija.
Sestdien, 30. septembrī pulksten 15.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) un mākslas zinātniece Dr. art. Nataļja Jevsejeva aicina uz "Sarunu muzejā" par jauno izstādi "Aleksandras Beļcovas pasteļi", kas būs apskatāma līdz 9. decembrim, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji.

Šogad ievērojamajai māksliniecei Aleksandrai Beļcovai (Александра Бельцова, 1892–1981) tiek atzīmēta 125 gadu jubileja. Godinot vienu no pirmajām profesionālajām gleznotājām Latvijā, R. Sutas un A. Beļcovas muzejs (SBM) sagatavojis trīs izstāžu ciklu, no kurām katra atklāj kādu interesantu lappusi autores radošajā un personīgajā biogrāfijā, padziļināti pētot viņas daiļrades periodus, tēmas un tēlus.

Otrā izstāde šajā sērijā un līdz ar to arī stāsts "Sarunās muzejā" būs veltīts tehnikai, kas Beļcovai vienmēr bijusi tuva un bieži izmantota, bet plašākā lokā ir mazāk zināma, – pasteļglezniecībai.

20. gadsimta 30. gados pastelis kļuvis par Aleksandras Beļcovas iemīļoto izteiksmes līdzekli, pateicoties tā īpašībai apvienot gleznieciskumu ar līnijas smalkumu un precizitāti. Māksliniecei bija svarīgs arī ātrums, ar kuru var strādāt šajā medijā. Dodot priekšroku portreta žanram, autore atzīmēja, ka viņai nepatīk apgrūtināt modeļus ar ilgu pozēšanu.

Pētot eksponētos pasteļus, apmeklētāji var atpazīt vairākas Latvijas kultūras vidē nozīmīgas personas – rakstnieci Mirdzu Ķempi, kostīmu mākslinieci Večellu Varslavāni, režisori Veru Baļunu, mākslinieci Lidiju Auzu, itāļu diplomātu Džovanni Amadori (kura sieva Biruta Ozoliņa ir redzama Beļcovas slavenajā gleznā "Baltā un melnā", 1925. gads) un citas.

Izstādē iekļauts arī darbs "Buloņas mežā" (20. gs. 30. gadi), ko SBM šovasar ieguva kā dāvinājumu no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva, ar kuru muzejam ir izveidojusies veiksmīga sadarbība jau vairāku gadu garumā.

Vitrīnā aiz stikla tikšanās dalībnieki ieraudzīs gleznotājas pasteļzīmējumu albumus. Pasākuma laikā muzeja vadītāja, izstādes kuratore Dr. art. Nataļju Jevsejevu parādīs šos unikālos materiālus tuvāk, demonstrējot arī citus atvērumus un komentējot tur aplūkojamos darbus. Jāpiebilst, ka lielāka daļa izstādes eksponātu līdz šim vispār nekad netika publicēta un tiek piedāvāta skatītāju uzmanībai pirmo reizi.

Otrā tikšanās ar mākslas zinātnieci Nataļju Jevsejevu izstādē "Aleksandras Beļcovas pasteļi" notiks 14. oktobrī plkst. 15.00 krievu valodā.

Dalības maksa: pieaugušajiem – 2 eiro, studentiem, pensionāriem – 1 eiro, skolēniem – 0,5 eiro.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!