Foto: AP/Scanpix/LETA
Amerikāņu fantāzijas, šausmu un zinātniskās fantastikas literatūras žanru klasiķis Stīvens Kings šodien, 21. septembrī, svin 70 gadu jubileju. Viņa ietekme mūsdienu populārās kultūras telpā ir neizmērāma – pēdējās četras desmitgades neviens šajos rakstniecības žanros nav bijis tik izteikti dominējošs kā viņš. Līdz pat šodienai Kings ir vienīgais rakstnieks, kura grāmatas ASV vairāk nekā 30 reižu nokļuvušas pārdošanas topu pirmajā vietā. Kopumā rakstnieka "kontā" ir vairāk nekā 70 publicētu daiļdarbu, no kuriem daudzi ir kļuvuši par mūsdienu kultūras ikonām un pārradīti citos mākslas formātos.

Stīvens Kings dzimis 1947. gadā un uzaudzis diezgan lielā nabadzībā Daremā, Mainas štatā. Tēvs-jūrnieks ģimeni pameta, kad Stīvenam bija vien nepilni divi gadi, pilnībā atstājot viņu un jaunāko brāli Deividu mātes Nellijas apgādībā. Lai savilktu galus, viņa bija spiesta strādāt vairākos darbos, tāpēc māti zēni redzēja reti.

Jau agrā vecumā Stīvens iemīļoja tā dēvēto spekulatīvo daiļliteratūru, proti, fantāziju, zinātnisko fantastiku un šausmu literatūru, taču pats rakstniecībai nopietni pievērsās, kad sāka mācīties Orono Universitātē. Tur viņš 1969. gadā satika savu sievu Tabitu, kura arī ir rakstniece. Abi izaudzinājuši trīs bērnus un ir kopā vēl aizvien.

1973. gadā Kings sāka strādāt par vidusskolas angļu valodas skolotāju, gadā nopelnot nieka 6400 ASV dolāru. Jaunais pāris mitinājās treilerī un bija spiesti piepelnīties dažādos papilddarbos, lai iztiktu. Šajā posmā Kings uzrakstīja daudzus stāstus, no kuriem dažus publicēja "Playboy" un citi vīriešu žurnāli, taču vērā ņemami rakstniecības panākumi viņam arvien gāja ar līkumu.

Tabita, kura allaž bija Kinga pirmais lasītājs, aizdeva viņam savu rakstāmmašīnu un neļāva vīram meklēt labāk apmaksātu darbu, kas nozīmētu, ka viņam paliktu mazāk laika rakstīšanai. Tabita arīdzan bija tā, kas Stīvena atkritumu spainī atrada nobēdzinātas melnraksta lapas, kas pēcāk kļuva par grāmatu "Kerija". Viņa izvilka tās no gružiem un lika vīram turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!