Foto: Publicitātes foto
No 28. septembra Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) maģistra un bakalaura programmu studenti no Glezniecības apakšnozares - Ansis Rozentāls, Kristaps Priede un Reinis Bērziņš, Keramikas apakšnozares - Kristīne Nuķe Panteļejeva, un Scenogrāfijas apakšnozares - Ilmārs Šterns radījuši izstādi "Bez vārdiem", kas līdz 21. oktobrim apskatāma LMA 1. stāva izstāžu zālē, portālu "Delfi" informē LMA pārstāve Linda Indriksone.

Kopš 2016. gada LMA saviem studentiem piedāvā iespēju pieteikt izstāžu projektus konkursā "Piepildi LMA izstāžu zāli ar labu saturu". Konkursa kārtībā tiek izvēlēta izstāde, kura piedāvā saturiski labu vēstījumu un veicina starpdisciplināru sadarbību LMA apakšnozarēs. Akadēmijas piedāvājums paredz arī lielisku praksi studentiem, pašu spēkiem organizējot izstādi un līdzdarbojoties visos tās organizēšanas aspektos kopā ar LMA Ārlietu un izstāžu daļu.

Izstādes "Bez vārdiem" kurators Uldis Pētersons atklāj, ka "mākslas darbu priekšrocība ir runāt, neizmantojot vārdus. Tie skatītāju uzrunā sajūtu līmenī, ļaujot mākslu uztvert ar cilvēkam pieejamām maņām. Lai arī burtiski mākslu nav iespējams izgaršot, tomēr redzētā un dzirdētā kombinācija, vienmēr rada vārdiem neaprakstāmu pēcgaršu."

Viņš uzskata, ka mākslinieku radītie darbi satur viņu sajūtu pieredzi, kas izstādē tiek konfrontēta ar skatītāja individuālo pieredzi. Mijiedarbojoties šīm divām atšķirīgajām pieredzēm, skatītājs gūst iespēju paraudzīties uz apkārtējo pasauli, cilvēkiem tajā un sevi jaunā perspektīvā.

"Caur cilvēka maņām uztveramām lietām mākslinieki meklē un izzina to, kas atrodas ārpus fizisko parādību robežām. Ko mēs dzirdam, bet nesadzirdam, ko mēs redzam, bet nesaredzam telpā. Vai cilvēks atrodas kustībā, pat tad, kad ir relatīvā miera stāvoklī? Kur paliek izteikts vārds un kā tas reaģē ar citiem vārdiem, kas atrodas vidē apkārt cilvēkam? Kas pastāv ārpus ķermeņa un prāta, kā tas ietekmē mūsu atbildību un pienākumus brīdi starp piedzimšanu un nāvi? Lai nonāktu pie atbildēm, ko mākslinieciskā izteiksmes formā ir atraduši mākslinieki, skatītājam burtiskā nozīmē būs jāiziet cauri mākslas darbam," spriež U. Pētersons.

Izstādes atklāšana notiks 27. septembrī pulksten 18.00. Ieeja – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!